Novice

Novice

Emisije CO2 iz energetske porabe v EU leta 2019 padle za 4,3 %

Lani so se emisije ogljikovega dioksida (CO2), ki nastajajo ob izgorevanju fosilnih goriv, v 27 državah članicah EU v primerjavi z letom pred tem zmanjšale za 4,3 odstotka, sporočajo iz Eurostata. Največji upad so zabeležili v Estoniji in na Danskem, in sicer za 22,1 % in 9 %.

Po ocenah Eurostata so se emisije v letu 2019 zmanjšale v večini držav članic EU, največ pa v Estoniji (22,1 %), na Danskem (9 %), v Grčiji (8,9 %) in na Slovaškem (8,9 %), ter Portugalskem (8,7 %) in Španiji (7,2 %).

Emisije so se povečale v štirih članicah, in sicer v Luksemburgu (7,5 %), Avstriji (2,8%), Malti (2,0 %) in Litvi (1,6%), medtem, ko so emisije CO2 na Cipru ostale nespremenjene v primerjavi z letom 2018. 

V Sloveniji so se emisije CO2 zaradi porabe energije zmanjšale za 4,9 %, v Romuniji pa so se zmanjšale za 4,2 %. Na Hrvaškem so se emisije zmanjšale za 0,2 %, v Bolgariji pa za 4,1%.

Eurostat je izjavil, da je bilo v letu 2019 v mnogih državah zaznati očiten padec porabe trdnih fosilnih goriv (trdega premoga, lignita in oljnega skrilavca ter oljnih peskov). Glavni razlog za to znižanje je občuten dvig cen kuponov v sistemu EU za trgovanje z emisijami (EU ETS) v letu 2019 v primerjavi z letom 2018.

 

»Zaradi tega sistema je proizvodnja električne energije na fosilna goriva ekonomsko manj donosna, saj je oddajanje CO2 emisij na MWh pri trdih fosilnih gorivih bistveno višje kot pri drugih alternativnih gorivih, denimo pri zemeljskem plinu. Da bi nadomestile zmanjšano proizvodnjo iz trdnih goriv, države uporabljajo več zemeljskega plina in več obnovljivih virov energije za proizvodnjo električne energije ali manjkajočo električno energijo uvozijo iz drugih držav,« je zaključil Eurostat.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
8. maj 2020
987

Informirajte se

Prijava na eNovičnik

Bodite obveščeni o aktulanih vsebinah na portalu TRAJNOSTNA ENERGIJA

Prijavite se na e-novice
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice