Novice

Novice

Ljubljana, Kranj in Velenje ciljajo na podnebno nevtralnost do leta 2030

 

Evropska komisija je konec aprila predstavila 100 mest v EU, ki bodo sodelovala v misiji EU za 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. Med temi so mesta iz vseh 27 držav članic, poleg njih pa je vključenih tudi 12 mest iz držav, ki so pridružene ali bi se lahko pridružile programu EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa (2021–2027). Iz Slovenije bodo v tej misiji sodelovale mestne občine Ljubljana, Kranj in Velenje.

Kot so ob tem pojasnili v Evropski komisiji, na mestnih območjih živi 75 odstotkov državljank in državljanov EU. Na svetovni ravni pa mesta porabijo več kot 65 odstotkov vse energije in so odgovorna za več kot 70 odstotkov emisij CO2. Zato je pomembno, da izbrana mesta delujejo kot eksperimentalna in inovacijska središča, ki bodo v pomoč vsem drugim pri doseganju podnebne nevtralnosti do leta 2050, poudarjajo.

»Zeleni prehod trenutno poteka po vsej Evropi, a vedno obstaja potreba po pionirjih, ki si zastavijo še višje cilje. Ta mesta nam kažejo pot k bolj zdravi prihodnosti in pri tem jih bomo podprli. Z delom moramo začeti že danes,« je dejala predsednica Komisije Ursula von der Leyen. 

Misija Mesta bo tako prejela 360 milijonov evrov sredstev iz programa Obzorje Evropa za obdobje 2022–2023, da bi utrla pot inovacijam, ki bodo prispevale k podnebni nevtralnosti do leta 2030. Ukrepi na področju raziskav in inovacij bodo obravnavali čisto mobilnost, energijsko učinkovitost in zeleno urbanistično načrtovanje, omogočili pa bodo tudi skupne pobude in okrepitev sodelovanja v sinergijah z drugimi programi EU.

Komisija bo 100 izbranih mest pozvala k pripravi pogodb o podnebno nevtralnih mestih, ki bodo vsebovale splošni načrt za podnebno nevtralnost v vseh sektorjih, od energetike in stavb do ravnanja z odpadki in prometa, ter povezanih naložbenih načrtov.

V ta postopek pa bodo vključeni državljani in državljanke, raziskovalne organizacije in zasebni sektor. Jasne in vidne zaveze, ki jih bodo mesta sprejela v pogodbah o podnebno nevtralnih mestih, jim bodo omogočila sodelovanje z organi EU ter nacionalnimi in regionalnimi organi, zlasti pa s prebivalci in prebivalkami, da bi dosegla ta ambiciozni cilj.

Hkrati zaradi velikega zanimanja za sodelovanje v misiji, ki ga je izkazalo kar 377 mest, Komisija vzpostavlja tudi podporo za mesta, ki niso bila izbrana.

Ob tem so iz ljubljanske občine sporočili, da je zelo vzpodbudno, da je Evropska komisija prepoznala ambicije in dosedanje dosežke Ljubljane na tem področju. V občini Velenje pa pravijo, pa se trenutno nahajajo v fazi prestrukturiranja iz premogovne regije in da si tudi na podlagi te uvrstitve obetajo večje možnosti za kandidiranje na EU razpisih za nepovratna sredstva za financiranje razvojnih projektov. 

»Prizadevamo si, da bomo lahko kmalu mladim ponudili številna delovna mesta, prijazno in spodbudno okolje za rast poslovne poti in kvaliteten življenjski standard, saj je prihodnost Velenja zelena,« so še dejali na občini Velenje.

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
9. maj 2022
1132

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice