Novice

Novice

Energetski sektor se bo po pandemiji usmeril v OVE

»Evropski elektroenergetski sektor bo po pandemiji koronavirusa deležen mnogih sprememb. Kot prvo, ljudje bodo zaradi pritiska na likvidnost zelo previdni pri naložbah. Verjetno bomo tudi priča opazni spremembi evropske energetske mešanice. Kot namreč opažamo, se ključne dejavnosti, ki zahtevajo goriva, manj prioritizira, saj jih povezujemo z višjimi mejnimi stroški. V splošnem smo bili letos priča občutnemu povečanju rabe obnovljivih virov energije in drugih nizkoogljičnih virov v mnogih državah članicah EU, ta trend pa se bo nadaljeval še celo leto. Obenem zaznavamo skoraj popoln konsenz vseh akterjev glede tega, da bi moralo biti okrevanje po pandemiji 'zeleno' in skladno s političnimi prioritetami razogljičenja,« je za Montel povedal generalni sekretar združenja Eurelectric Kristian Ruby.

»To je jasno sporočilo družbi, da se lahko v primeru resnih izrednih razmer zanese na evropski elektroenergetski sektor. Seveda pa tako občuten upad gospodarske dejavnosti, kot smo mu bili priča, vpliva tudi na sam sektor električne energije. Povpraševanje po električni energiji je upadlo po celi Evropi, v nekaterih državah celo za 25 ali 30 odstotkov. Ta občutni upad povpraševanja je povzročil tudi splošen padec cen električne energije, kar bo močno vplivalo na bilančna stanja energetskih podjetij vse do konca leta. Prihodki iz proizvodnje in distribucije električne energije bodo letos namreč upadli po vsej Evropi. Ob tem je težko oceniti, kdaj bo stanje v evropskem energetskem sektorju ponovno primerljivo s stanjem pred pandemijo, saj je koronavirus na evropske države različno vplival, razlikovali pa so se tudi njihovi ukrepi. Postopnemu rahljanju ukrepov bo verjetno sledil še drugi val okužb, kar lahko vodi v že drugo letošnjo zaustavitev javnega življenja,« je pojasnil Ruby. 

Glede družbenega distanciranja je ob tem dejal, da je bilo prav presenetljivo, s kakšno hitrostjo in spretnostjo je energetski sektor v času krize uspel prilagoditi svoje delovanje. »Energetska podjetja so morala skorajda čez noč prilagoditi delovna okolja približno 50.000 ljudi. Ob tem je bila pomembna predvsem obravnava ključnega osebja, ki je zadolženo za varnost oskrbe. Te ljudi se je izoliralo, s čimer so se podjetja izognila vsakršnemu izpadu za časa omejevalnih ukrepov. Menim, da vstopamo v obdobje, ko bomo manj potovali in več delali od doma – tudi po vrnitvi v normalnost,« je dodal.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
21. maj 2020
87
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice