Novice

Novice

Na Švedskem postavili prvi stolp za vetrno elektrarno narejen iz lesa

Na Švedskem postavili prvi stolp za vetrno elektrarno narejen iz lesa
 

Konec aprila je podjetje Modvion AB na Švedskem v bližini mesta Gothenburg postavilo prvi leseni stolp za vetrno elektrarno. Stolp je visok 30 metrov in je namenjen nadaljnjim raziskavam.

Ker je konstrukcija stolpa izdelana iz laminiranega lesa bodo vetrne elektrarne, ki bodo uporabljale takšen dizajn energetsko nevtralne že od samega začetka. CO2 iz ozračja je namreč uskladiščen že v samem materialu, povrhu vsega je laminirani les pri isti teži konstrukcije močnejši od jekla. Pomembna prednost so tudi proizvodni stroški stolpov iz lesa, ki so nižji kot pri izdelavi podobnih jeklenih konstrukcij.

Podjetje Modvion AB je že podpisalo namero za izdelavo desetih stolpov višine 110 metrov z Švedskim podjetjem Rabbalshede Kraft, ki je specializirano za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. S komercialno proizvodnjo bodo pričeli v letu 2022.

Vir: http://www.modvion.com/

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
11. maj 2020
156
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice