Novice

Novice

V panogi oskrbe z elektriko, vodo in plinom pričakujejo najšibkejši zaposlitveni utrip v zadnjih letih

Neto napoved zaposlovanja za drugo četrtletje 2020 za Slovenijo znaša +9 %. Pri tem delodajalci v drugih industrijah, ki vključujejo rudarstvo in kamnine ter oskrbo z elektriko, vodo in plinom, pričakujejo najšibkejši zaposlitveni utrip v zadnjih treh letih, kaže raziskava ManpowerGroup, ki je bila sicer izvedena med 6. in 28. januarjem - torej pred globalno razširjenostjo Covid-19.

Delodajalci v vseh sedmih gospodarskih panogah pričakujejo rast zaposlovanja. O najmočnejših zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v panogi finančnih in poslovnih storitev, kjer neto napoved zaposlovanja znaša +18 %.

V panogi ostalih industrij, ki vključuje panoge rudarstva in kamnin, kmetijstva, lova, gozdarstva in ribolova ter oskrbe z elektriko, vodo in plinom, delodajalci oddajajo napoved zaposlovanja, ki znaša +4 %, kar je najnižja napoved zaposlovanja v obdobju zadnjih dveh let, pravijo v ManpowerGroup.

»Čeprav je še prezgodaj napovedovati potencialni vpliv Covid-19 na zaposlovanje tako lokalno kot tudi na globalni ravni, je današnja realnost, da na mnogih trgih brezposelnost še vedno ostaja nizka, organizacije po svetu pa se še vedno soočajo z izzivom, da najdejo ljudi s pravimi kompetencami,« izpostavlja Nuno Gameiro, poslovni direktor za jugovzhodno Evropo v družbi ManpowerGroup.

»Trend naraščanja zaposlitvenih namer iz zadnjih treh let se umirja, saj opažamo, da slovenski delodajalci postajajo bolj previdni s svojimi politikami zaposlovanja. Splošna gospodarska negotovost, tako znotraj kot izven EU, sta zagotovo vplivali na tokratno napoved zaposlovanja,« dodaja Gameiro.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
17. marec 2020
661
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice