Novice

Novice

Podnebni zakon EU bo usmerjen v discipliniranje

Evropa se trenutno sooča s podnebno krizo in torej »ne izgubljamo časa«, je v torek na konferenci v Bruslju, namenjeni odprtju javne razprave o novem podnebnem zakonu, dejal Timmermans.

»Moje temeljno sporočilo je to: zmoremo. Imamo potrebno strokovno znanje, imamo tehnologijo in vsekakor lahko najdemo ustrezna sredstva,« je po poročanju EurActiva zatrdil Timmermans.

Nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen je decembra, ob predstavitvi Evropskega zelenega dogovora, obljubila, da bo »Komisija v roku 100 dni predložila prvi 'evropski podnebni zakon', s čimer bo v zakonodajo zapisala politično ambicijo, da do leta 2050 postane prva podnebno nevtralna celina na svetu«.

Podnebni zakon bo po navedbah Komisije »zastavil pot, na katero se moramo podati v okviru podnebnih ukrepov EU ter investitorjem zagotovil predvidljivost in utrdil nepreklicnost naše transformacije«.

»Podnebni zakon bo kot krovni zakonodajni dokument opredelil cilj vseh podnebnih ukrepov – zaščito ljudi in našega planeta pred podnebnimi spremembami,« je Komisija zapisala na svoji spletni strani.

Podnebni zakon bo usmerjen v »discipliniranje«, je v torek dejal Timmermans ter izpostavil, da je treba najti še odgovore na nekatera ključna vprašanja, na primer: »Do kakšne mere želimo predpisovati, kako daleč bo vse skupaj šlo« in »kdo bo odgovarjal«, če se podnebnih ciljev ne doseže.

Timmermans je obenem opozoril, da bo zelena industrijska revolucija »nastopila na globalni ravni, neodvisno od tega, če Evropejci to podpirajo ali ne«.

»Če to pravilno izvedemo, vam lahko zagotovim, da bo po svetu precejšen interes,« je nadaljeval Timmermans ter dodal, da je cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050 »enkratna priložnost za prevzem vodilne vloge« na področju zelenih tehnologij, ki bodo oblikovale svetovno gospodarstvo, in to »ne le v Evropi temveč tudi v svetu«.

Namen omenjenega bruseljskega dogodka na višji ravni je bil zbrati povratne informacije vseh zainteresiranih strani, ki bodo upoštevane pri posvetovanju Komisije glede predloga o evropskem podnebnem zakonu.

Če bo predlog Komisije o podnebnem zakonu izdan marca, bi lahko odbor Evropskega parlamenta za okolje glede njega glasoval že junija, v juliju pa bi sledilo plenarno glasovanje, je dejal sredinsko usmerjeni francoski poslanec Pascal Canfin, ki predseduje odboru Evropskega parlamenta za okolje.

Canfin je ob tem pozval zakonodajalce, naj poskrbijo za to, da bo zakon »karseda preprost« in izpostavil, da bi lahko posebne zahteve, denimo za industrijske sektorje, obravnavali v ločenem zakonodajnem dokumentu, na primer v okviru reforme sistema za trgovanje z emisijami CO2. Cilj je doseči dogovor glede podnebnega zakona še pred konferenco COP26 v Glasgowu, je po poročanju EurActiva dejal Canfin.

Evropski parlament je ob izrazu podpore Evropskemu zelenemu dogovoru izpostavil, da si želi »da bi prihajajoči podnebni zakon vključeval višje ambicije glede cilja EU za zmanjšanje izpustov do leta 2030 (55 % leta 2030 v primerjavi z letom 1990, namesto 'vsaj 50 odstotkov do 55 odstotkov', kot je predlagala Komisija).«
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
3. februar 2020
761
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice