Novice

Novice

Eko sklad objavil nove spodbude za trajnostno mobilnost v podjetjih

»Pri novem javnem pozivu gre za kombinirane finančne spodbude v obliki nepovratnih sredstev v višini od 20 % do 50 % vrednosti naložbe (odvisno od ukrepa) in kredita z ugodno obrestno mero (trimesečni EURIBOR + 1,3 %), dodeljene pa bodo po pravilu »de minimis« pomoči,« so sporočili z Eko sklada.

Predmet sofinanciranja so po novem javnem pozivu naslednji ukrepi:
◾izdelava mobilnostnih načrtov,
◾postavitev parkirišč za kolesa in kolesarnice,
◾nakup električnih koles (e-koles) in koles za službeno uporabo,
◾nakup polnilnic za električna vozila in polnilnic za vozila na vodik,
◾prikazovalniki bližnjih postajališč in odhodov z njih v realnem času ter
◾registratorji odhoda/prihoda za trajnostne načine prevoza.

Glede spodbud za nakup koles in električnih koles (e-koles) so z Eko sklada sporočili, da je ta namenjena spodbujanju kolesarjenja oz. dnevne mobilnosti s kolesom kot pomembne okoljsko in družbeno trajnostne alternative avtomobilom za prevoz krajših razdalj.

»Spodbuda za parkirišča za kolesa in kolesarnice je namenjena izboljšanju pogojev za kolesarjenje zaposlenih; zagotovljeno varno parkiranje je pomemben element odločanja za prihod na delo s kolesom. Spodbuda za polnilnice je namenjena vzpostavitvi infrastrukture za polnjenje za vozni park podjetja in vozila zaposlenih ter javno uporabo. Spodbude so namenjene polnilnicam, ki omogočajo izboljšano uporabniško izkušnjo, nižjo ceno polnjenja, boljše izkoriščanje obnovljivih virov za polnjenje, zmanjševanje emisij v prometu ter aktivno vključitev v elektroenergetski sistem, kar so pomembni elementi trajnostne mobilnosti. Spodbuda je namenjena tudi sporočanju o prihodih vozil javnega potniškega prometa – informirati o aktualnem dogajanju in tako spodbuditi uporabo le-teh prevoznih sredstev za prihod in odhod na delovno mesto ter registriranju trajnostnih načinov prihoda na delo, kar omogoča nagrajevanje takšnih prihodov,« so še sporočili s sklada.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
6. januar 2020
109
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice