Novice

Novice

Napredek na področju energetske učinkovitost na najnižji ravni doslej

Energetska učinkovitost ima ogromen potencial pri povečanju gospodarske rasti in preprečevanju izpustov toplogrednih plinov, vendar je napredek na svetovni ravni na tem področju upočasnjen, kar ima velike posledice za potrošnike, podjetja in okolje, kaže novo poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA) "Energetska učinkovitost 2019".

Primarna energetska intenzivnost, ki je pomemben pokazatelj, koliko energije porabijo svetovna gospodarstva, se je v letu 2018 izboljšala za samo 1,2 odstotka, kar je najpočasnejša stopnja od leta 2010, je pokazalo letno poročilo IEA. Stopnja izboljšanja se po navedbah poročila znižuje že tretjo leto zapored in je precej pod 3-odstotnim minimumom, ki je glede na analizo IEA osrednjega pomena za doseganje globalnih podnebnih in energetskih ciljev.

Kot je ob objavi omenjenega poročila poudaril izvršni direktor IEA Fatih Birol, lahko izboljšamo energetsko učinkovitost za 3 odstotke na leto zgolj z uporabo obstoječih tehnologij in stroškovno učinkovitih naložb. Za nedelovanje ni opravičila, pravi Birol. »Sprejeti moramo ambiciozne politike, ki bodo spodbudile naložbe in potrebne tehnologije.«

Poročilo podrobno preučuje razloge za nedavno upočasnitev napredka pri energetski učinkovitosti. Med razlogi je v poročilu navedena mešanica družbenih in gospodarskih trendov v kombinaciji z nekaterimi posebnimi dejavniki, kot so ekstremne vremenske razmere. Tako so energetsko intenzivne industrije v državah, vključno s Kitajsko in ZDA, v letu 2018 povečale svoj delež industrijske proizvodnje in povpraševanje po vseh primarnih gorivih. Vlogo pa je igralo tudi vreme, in sicer v ZDA sta hladnejša zima in toplejše poletje v letu 2018 povečala porabo energije za ogrevanje in hlajenje, v Evropi pa je milejša zima zmanjšala potrebe po plinu za ogrevanje.

Obenem pa ukrepi politike in naložbe niso v koraku z naraščajočo potrebo po energiji, so še med razlogi upočasnitve napredka pri energetski učinkovitosti navedli avtorji poročila.

V poročilu je še izpostavljeno, da so potrebni novi načini razmišljanja politike, ki presegajo tradicionalne pristope, zato da spodbudijo potencialno učinkovitost hitrega širjenja digitalnih tehnologij v gospodarstvih in energetskih sistemih.

Poseben poudarek je v poročilu namenjen načinom, kako digitalizacija spreminja energetsko učinkovitost in povečuje njeno vrednost. Z multipliciranjem medsebojnih povezav med stavbami, napravami, opremo in transportnimi sistemi omogoča digitalizacija povečanje energetske učinkovitosti, ki presega tisto, kar je bilo mogoče, ko ta področja niso bila povezana v tolikšni meri. Čeprav je imela energetska učinkovitost na teh področjih vedno koristi za energetske sisteme, omogoča digitalizacija hitrejše in natančnejše merjenje in vrednotenje teh koristi.

Poročilo izpostavlja, da čeprav bi digitalne tehnologije lahko koristile vsem sektorjem in končni porabi energije, ostaja negotovost glede obsega teh koristi. Veliko bo odvisno od tega, kako bodo oblikovane politike, zato da se lahko odzovejo na ogromne priložnosti - in na nastajajoče izzive, predvsem na tveganje povečanega povpraševanja po energiji zaradi povečane razširjenosti digitalnih naprav.

Poročilo je v angleškem jeziku, dostopno pa je na povezavi.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
14. november 2019
1078
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice