Novice

Novice

50-odstotni delež OVE v proizvodnji elektrike v JV Evropi do leta 2030 realističen

Petdesetodstotni delež obnovljivih virov energije (OVE) v proizvodni mešanici in razširitev elektroenergetskih omrežij do leta 2030 bi v državah jugovzhodne Evrope (JVE) obenem zmanjšala stroške elektroenergetskega sistema in povečala varnost oskrbe. S tem bi rešili tudi problem, da se več kot polovico električne energije v regiji proizvede v podnebju škodljivih elektrarnah na lignit, ki jih bo treba v naslednjih nekaj letih zamenjati, razkriva nova analiza, ki jo je objavil nemški think tank Agora Energiewende.

Analiza z modeliranjem prikaže, da bi lahko povpraševanje po električni energiji v letu 2030 zadostili z okoli 60-odstotnim zmanjšanjem premogovnih zmogljivosti in sočasno podvojitvijo vetrnih in fotovoltaičnih zmogljivosti.

»Države jugovzhodne Evrope bodo v naslednjih letih tako ali tako veliko vlagale v nove proizvodne zmogljivosti, saj bodo morale nadomestiti zastarele elektrarne. Naša analiza prikazuje, da bo to najbolj izvedljivo z vetrnimi parki in sončnimi elektrarnami, ki bi jih dopolnili z nekaj hidroelektrarnami in plinskimi elektrarnami,« je dejal direktor evropske energetske politike pri Agora Energiewende Matthias Buck.

Pomemben dejavnik pri pospeševanju tranzicije v JVE »je dejstvo, da bo treba do leta 2030 nadomestiti okoli 50 odstotkov obstoječih premogovnih in lignitnih proizvodnih zmogljivosti, saj te ne dosegajo emisijskih standardov,« izpostavijo avtorji analize ter dodajo, da bodo OVE v JVE torej zavzeli 50 odstotkov proizvodnje (v primerjavi s 55 odstotki v Evropi).

»Skoraj 70 odstotkov obnovljive energije v JVE bo izhajalo iz vetrne in sončne proizvodnje, saj ima regija odličen potencial za tovrstne obnovljive vire,« pravijo avtorji, ki menijo, da bosta črni premog in lignit do leta 2030 pokrivala manj kot 25 odstotkov povpraševanja po električni energiji v JVE.

Predpogoj za vpeljavo višjih deležev vetrne in fotovoltaične proizvodnje pa je tudi izvedba načrtovanih projektov gradnje novih prenosnih povezav, izpostavijo avtorji analize.

»Ti bodo poskrbeli za še tesnejšo povezanost elektroenergetskih sistemov v jugovzhodni Evropi. To bo povečalo varnost oskrbe in zmanjšalo potrebo po novih elektrarnah, saj bodo nove povezave elektroenergetskim sistemom držav jugovzhodne Evrope omogočile, da se bodo še učinkoviteje dopolnjevali in podpirali,« je izpostavil Buck ter dejal, da v državah JVE trenutno pogosto prihaja do prekinitve dobave. To bi se v primeru preureditve, predlagane v analizi, dogajalo veliko redkeje.

Kot pravijo avtorji, tesnejša povezanost energetskih sistemov tudi zmanjša potrebo po fleksibilnosti, ki jo praviloma povezujemo s širitvijo vremensko odvisne vetrne in sončne proizvodnje.

»Kot prikažemo z modeliranjem, lahko potrebe po fleksibilnosti dejansko pokrijemo z že obstoječimi plinskimi elektrarnami in elektrarnami na črni premog. V tovrstnem sistemu bi morali te preprosto pogosteje zaganjati oz. zaustavljati,« pravijo avtorji analize.

Analiza think tanka Agora Energiewende torej prikazuje, da se bo izkoriščenost elektrarn na zemeljski plin do leta 2030 povečala na 40 odstotkov (leta 2017 je znašala 7,5 odstotka), izkoriščenost elektrarn na črni premog pa bo v regiji JVE zrasla z 20 na 34 odstotkov. Izkoriščenost elektrarn na lignit naj bi medtem v Evropi in JVE padla z 81 na okoli 68 odstotkov, kar bo posledica vse slabše ekonomske donosnosti in zmanjšanja obratovalnih ur.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
19. julij 2019
3178

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice