Novice

Novice

WindEurope: Evropa mora za dosego podnebnih ciljev potrojiti delež vetrne energije

Evropa mora v obdobju med letoma 2030 in 2050 letno namestiti več kot 20 GW novih vetrnih zmogljivosti, da bi izpolnila svoje podnebne cilje, je v novem poročilu ‘Breaking new ground’ zapisala evropska organizacija za vetrno energijo WindEurope.

»Če bomo sledili temu, bo vetrna energija do leta 2050 proizvedla 2223 TWh električne energije, kar ustreza 36 % evropske proizvodnje električne energije,« so dejali v WindEurope. Leta 2017 je delež vetrne energije v proizvodnji električne energije v Evropi znašal 10 %.

»Z ustreznimi politikami je tehnično in ekonomsko mogoče povečati delež električne energije v energetiki z današnjih 24 % na 62 % leta 2050, pri čemer bi bilo 78 % električne energije proizvedene iz obnovljivih virov,« so poudarili v WindEurope in dodali, da »je zaradi konkurenčnosti in razširljivosti vetrna energija v edinstveni poziciji, da bistveno prispeva k tej tranziciji«.

V WindEurope ocenjujejo, da bodo naložbeni stroški za vetrne elektrarne na kopnem do leta 2050 v povprečju znašali 1,1 milijona evrov na MW, kar pomeni 30-odstotno zmanjšanje v primerjavi z danes. Stroški vetrnih elektrarn na morju pa naj bi znašali 2,2 milijona evrov na MW, kar je 23 % manj kot danes.

Da bi dosegli 62-odstotno stopnjo električne energije, bo Evropa morala graditi daljša in močnejša elektroenergetska omrežja veliko hitreje kot v zadnjih desetih letih, so dejali v WindEurope, kjer ocenjujejo, da bi Evropa do leta 2050 potrebovala 12.000 GW-km na leto novih električnih vodov.

»Evropa bo morala tudi izboljšati fleksibilnost svojega elektroenergetskega sistema. Skladiščenje, pretvorba električne energije v plin (power-to-gas) in prilagajanje odjema bodo pripomogli k izravnavi spremenljive proizvodnje iz obnovljivih virov energije. Digitalizacija in pametna omrežja bodo energetskim družbam omogočili, da potrošnikom zagotovijo električno energijo, kadar in kjer je to potrebno,« so dejali v WindEurope.

»Evropa je naredila precej na področju vstopa obnovljivih virov energije v proizvodnjo električne energije, a veliko manj pri njihovovem vstopu v industrijske procese, stavbe in promet. To moramo spremeniti, če smo resni glede dekarbonizacije,« je komentiral direktor WindEurope Giles Dickson.

V WindEurope so dodali, da bo sistem EU za trgovanje z emisijami (EU ETS) ostal osrednji instrument EU za uravnavanje emisij CO2 in zagotavljal učinkovite signale za tranzicijo. Vendar pa so potrebne nadaljnje reforme za povečanje cen ogljičnih kuponov, da bi tako spodbudili opuščanje premoga.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
28. september 2018
3883

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice