Novice

Novice

Zadnjo polnilnico za električna vozila v projektu Zelena keltika odprl predsednik države

Ob svetovnem dnevu okolja in ob koncu Evropskega zelenega tedna je predsednik države Borut Pahor v Bovcu odprl zadnjo do desetih električnih polnilnic v okviru projekta Zelena keltika in ob tem poudaril, da bodo zelene tehnologije zagotovo kmalu prevladale tudi v energetiki in prometu.

Tako se je končal projekt Zelena keltika, v katerem so regionalno cesto med Bovcem, Kobaridom, Tolminom, Spodnjo Idrijo in Idrijo opremili z desetimi polnilnicami za električna vozila. Po postavitvi sedmih polnilnih postaj za električna vozila v Medvodah, Ajdovščini, Idriji in Spodnji Idriji so partnerji v projektu »Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!« (to so Hidria, ki je tudi pobudnica projekta, Rotary Slovenija, BMW Group Slovenija, Petrol, SIJ, Zavarovalnica Triglav, Tesla Motors, Elektro Primorska/E3, Mlekarna Planika, Kmetijska zadruga Tolmin, Microsoft, Plan-net, Rellais Chateaux/Dvorec Kenda, Avantcar in številni drugi), ozelenili še občine Bovec, Kobarid in Tolmin. Te so del neokrnjene narave Triglavskega narodnega parka, v katerem je skrb za okolje ena najpomembnejših ciljev parka, so poudarili v Hidrii. V ta namen so zbrali 100.000 evrov, ki so jih poleg za postavitev polnilnic porabili še v dobrodelne namene, in sicer za projekt Botrstvo.

V Bovcu je zadnjo od 10 polnilnic na »zeleni keltiki« skupaj z županom Valterjem Mlekužem, predsednico Zveze prijateljev mladine Idrija in partnerji v projektu odprl predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in s tem Sloveniji in svetu sporočil, da je za nadaljnji razvoj človeštva nujno potrebno zniževanje okolju in zdravju škodljivih emisij ter razvoj zelenih prebojnih tehnologij, ki bodo omogočale rast gospodarstva, nova delovna mesta ter ohranjanje zdravega in čistega okolja.

Pahor je prepričan, da bomo v prihodnosti veliko pozornosti posvečali ohranjanju okolja in da je naši državi trajnosten razvoj »pisan na kožo«. »Ni dvoma, da bo zelena tehnologija izpodrinila ortodoksno, staro tehnologijo. To je pisano na kožo našim krajem. Slovenija bo ostala zelena. Tako jo bomo pustili otrokom kot dediščino, morda celo lepšo, kot smo jo dobili,« je še dodal.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
9. junij 2016
4119

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice