Novice

Novice

HESS bi lahko z gradnjo 4 MW sončne elektrarne pri HE Brežice začel v 2024

Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) načrtujejo začetek gradnje 4 MW fotonapetostne elektrarne na lokaciji deponije sedimentov D2 ob visokovodnem nasipu pretočne akumulacije hidroelektrarne (HE) Brežice v naslednjem letu, so sporočili iz HESS. Dodajajo, da so letos že izpolnili svoje cilje na področju obnovljivih virov.

»Trenutno smo v fazi sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za navedeno elektrarno. Hkrati je izdelana dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja (DGD), pri čemer pridobivamo končna mnenja k tej dokumentaciji. Zaključiti pa je potrebno še postopke pridobivanja stavbnih pravic in služnosti za priključno infrastrukturo,« so pojasnili v HESS.

Obenem ocenjujejo, da trajajo postopki umeščanja v prostor in pridobivanje vseh potrebnih mnenj in dovoljenj razmeroma dolgo (okoli 2 leti). »Po naših izračunih trenutno od same pobude do uporabnega dovoljenja za tovrstno investicijo traja skupaj okoli 40 mesecev.«

HESS je sicer letos z izgradnjo fotonapetostnih elektrarn skupne moči 6,7 MW (velika 6 MW sončna elektrarna ob pretočni akumulaciji HE Brežice in male sončne elektrarne na strehah objektov družbe HESS) tudi že izpolnil plan za leto 2023, so še povedali.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
2. december 2023
624

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice