Novice

Novice

2023 bo najtoplejše leto doslej

Rekordno topel oktober je potrdil zaskrbljujoč trend globalnih temperatur in postavlja leto 2023 na pot, da postane najtoplejše leto v zgodovini, so opozorili strokovnjaki iz Copernicusa.

»S skorajšnjo gotovostjo lahko trdimo, da bo leto 2023 najtoplejše leto v zgodovini in je trenutno za 1,43 °C nad predindustrijskim povprečjem,« je dejala Samantha Burgess, namestnica direktorja službe za podnebne spremembe v Copernicusu.

»Občutek nujnosti po ambicioznih podnebnih ukrepih v okviru COP28 še nikoli ni bil večji,« je dejala in se pri tem sklicevala na podnebne pogovore pod vodstvom Združenih narodov (ZN), ki bodo potekali v Dubaju ta mesec.

Cilj EU je do leta 2030 zmanjšati emisije CO2 za 55 odstotkov pod ravni iz leta 1990 v okviru prizadevanj za boj proti podnebnim spremembam, izboljšati energetsko varnost in izpolniti ambicijo pariškega sporazuma iz leta 2015 za omejitev dviga globalne temperature v tem stoletju na 1,5 °C.

V začetku tega leta so znanstveniki ZN opozorili, da bi globalne temperature, ki bi se dvignile za 1,5-2 °C nad predindustrijsko raven, povzročile intenzivnejše vročinske valove, suše, neurja in poplave v različnih delih sveta.

Lansko poletje sta vročina in suho vreme močno povečala povpraševanje po energiji za hlajenje, izčrpala vodne rezervoarje in – skupaj z zmanjšano dobavo plina iz Rusije sredi njene vojne proti Ukrajini – dvignila cene energije na rekordne ravni.

Vendar sta milejša in bolj mokra jesen in zima lani pomagali omejiti povpraševanje po plinu in elektriki, kar je zmanjšalo strahove pred stisko pri oskrbi z energijo.

Oktobrske izjemne temperaturne anomalije so sledile štirim zaporednim mesecem nadpovprečnih temperatur, je opozorila Burgess.

Prejšnji mesec je bil razglašen za najtoplejši oktober na svetu s povprečno površinsko temperaturo zraka 15,3 °C, kar je za 0,85 °C preseglo oktobrsko povprečje 1991–2020 in za 0,40 °C preseglo prejšnji najtoplejši oktober, leta 2019, so sporočili iz Copernicusa.

Za Evropo je oktober 2023 četrti najtoplejši oktober v zgodovini, saj so zabeležili povečanje za 1,30 °C v primerjavi s povprečjem 1991–2020.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
15. november 2023
581

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice