Novice

Novice

Evropski zeleni dogovor bo predstavljen 11. decembra

»Naš cilj je do leta 2050 postati prva podnebno nevtralna celina. Če želimo doseči ta cilj, moramo ukrepati zdaj. Zdaj moramo izvajati naše politike. Ker vemo, da ta prehod potrebuje generacijsko spremembo,« je po sporočilu za javnost Evropske komisije dejala Ursula von der Leyen.

Evropski zeleni dogovor je po besedah Ursule von der Leyen »nova evropska strategija rasti, zmanjšal bo emisije, hkrati pa ustvaril delovna mesta in izboljšal kakovost našega življenja. Za to potrebujemo naložbe! Naložbe v raziskave, inovacije, zelene tehnologije. Da to uspe, bomo pripravili naložbeni načrt za trajnostno Evropo, ki bo podprl za bilijon evrov naložb v naslednjem desetletju«.

Ursula von der Leyen je dodala, da bo marca prihodnje leto Komisija »predlagala prvi evropski podnebni zakon, da bo prehod na podnebno nevtralnost nepovraten«.

»To bo vključevalo razširitev trgovanja z emisijami na vse ustrezne sektorje, čisto, cenovno dostopno in varno energijo, krepitev krožnega gospodarstva, strategijo ‘od kmetije do mize’ in strategijo biotske raznovrstnosti,« je dodala nova predsednica Evropske komisije.

EurActiv je medtem poročal, da bo Komisija do oktobra 2020 »predstavila celovit načrt, kako povečati cilj EU za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do leta 2030 na vsaj 50 odstotkov in na 55 odstotkov«.

Komisija načrtuje, da bo junija 2020 predložila »akcijski načrt za zeleno financiranje«. Na dnevnem redu je tudi pregled »smernic o državni pomoči za okolje in energijo«, je zapisal EurActiv.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
5. december 2019
289

Informirajte se

Prijava na eNovičnik

Bodite obveščeni o aktulanih vsebinah na portalu TRAJNOSTNA ENERGIJA

Prijavite se na e-novice
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • URE

  Učinkovita raba energije
Prijavite se na e-novice