Novice

Novice

Med nalogami slovenskega predsedstva tudi oblikovanje bolj trajnostnega energetskega sektorja

Med glavnimi prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju energije bo oblikovanje bolj trajnostnega energetskega sektorja EU z namenom, da se omogoči nemoten, stroškovno učinkovit in pravičen energetski prehod, je na zasedanju  evropskih ministrov za energijo pretekli teden v Luksemburgu povedal slovenski minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

»Da bi dosegli podnebne in energetske cilje EU do leta 2030 in podnebno nevtralnost do leta 2050, moramo oblikovati politike na skladen način, upoštevajoč prednosti krožnega gospodarstva in načela energetske učinkovitosti, povezovanja sektorjev, izrabe obnovljivih virov ter drugih trajnostnih nizkoogljičnih virov energije. To je ključno tudi v luči letošnjega zasedanja podnebne konference COP 26,« je na zasedanju dejal Vrtovec.

Kot je ob tem poudaril minister, načrtuje slovensko predsedstvo na področju zakonodaje nadaljevati delo portugalskega predsedstva, in sicer na uredbi o smernicah za vseevropsko energetsko infrastrukturo. 

Posodobitev energetske infrastrukture ne bo le pomagala pri okrevanju EU, temveč bo tudi ključni dejavnik energetskega prehoda, je izpostavil Vrtovec. »Tako nameravamo graditi na opravljenem delu in načrtujemo, da bomo do konca leta dosegli končni kompromis z Evropskim parlamentom,« je dodal.

Glede predlogov s področja energije v paketu ‘Pripravljeni na 55’ pa namerava slovensko predsedstvo »začeti s pregledom revizije direktiv o obnovljivih virih in energetski učinkovitosti,« je še izpostavil Vrtovec. Paket ‘Pripravljeni na 55' bo predvidoma predstavljen julija. 

Svet EU je tudi odobril sklepe, ki določajo politične usmeritve za Evropsko komisijo v zvezi z izvajanjem strategije o dolgoročni viziji, kako lahko EU do leta 2050 postane družba, odporna na podnebne spremembe. 

V okviru zadnjega zasedanja so evropski ministri za energijo razpravljali tudi na temo strategije za vodik za podnebno nevtralno Evropo. »Vodik predstavlja enega od ključnih elementov pri doseganju energetskega prehoda. Prav tako bi lahko predstavljal eno izmed dolgoročnih rešitev za ladijski, letalski in težki cestni promet, kjer elektrifikacija trenutno ni izvedljiva,« je ob tem dejal Vrtovec.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
24. junij 2021
1616

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice