Novice

Novice

Taksonomija EU je orodje za prehod na podnebno nevtralnost

»Taksonomija EU je orodje za lažji prehod na podnebno nevtralnost. Okoljske grožnje, s katerimi se soočamo, nas bodo med drugim prisilile v prehod na nov model trajnostnega gospodarstva. Podjetja in trgi se morajo zavedati posledic, ki so rezultat njihovih gospodarskih in naložbenih dejavnosti. Za pravilno razumevanje tega potrebujejo prava tržna orodja. Taksonomija EU in standardi za zelene obveznice so trgu prijazna orodja, ki nam bodo pomagala pri reševanju podnebnih izzivov, s katerimi se soočamo,« je na spletni konferenci o trajnostnih financah povedal Nathan Fabian, vodja tehnične strokovne skupine Evropske komisije, ki je pripravila poročilo o razvoju klasifikacijskega sistema (taksonomije) EU za določanje zelenih gospodarskih dejavnosti.

»Zgoraj omenjena orodja določajo, kako doseči zastavljene cilje s pravo mero ambicioznosti. Mejni cilji zastavljeni v novi taksonomiji so na prvi pogled videti zelo zahtevni, vendar dajejo potrebne odgovore na podnebne izzive. Trenutno smo priča želji po združevanju gospodarskih, finančnih in okoljskih politik, da bi se trgi tako lahko spopadli z okoljskimi izzivi. Dobra novica je, da trenutno že obstaja dovolj investicijskega finančnega kapitala, da bomo lahko gospodarstvo ustrezno preobrazili,« je pojasnil Fabian in dodal, da lahko potrebne naložbe dosežemo s pomočjo že obstoječih zasebnih investicijskih virov. 


Po mnenju Fabiana moramo vedeti, kam usmeriti te zasebne finančne vire, in pravilno napovedati dolgoročne trende. »Potrebujemo jasne politike, v katerih bomo zastavili jasne cilje in odgovore, kaj je treba storiti. Nova taksonomija med drugim vključuje tudi šest okoljskih ciljev. Načrti v zvezi s prilagajanjem podnebnim spremembam so še vedno predmet dogovarjanja, vendar sta glavni ideji jasni. To sta, da se v gospodarstvu vzpostavijo nove zmogljivosti za reševanje podnebnih vplivov ter da se poveča odpornost in prilagodljivost že obstoječih zmogljivosti. Politični okvirji v taksonomiji gredo še dlje, saj poskušajo opredeliti posebne cilje na področjih obnovljive energije in energetske učinkovitosti in kako spodbuditi prave finančne naložbe za dosego teh ciljev,« je dejal Fabian.

Medtem objavljeno poročilo o taksonomiji vključuje smernice o tem, kako naj podjetja in finančne institucije pravilno uporabljajo to taksonomijo. Komisija bo to poročilo uporabila kot osnovo za oblikovanje pravil, ki opredeljujejo EU klasifikacijo okoljskih dejavnosti za ublažitev podnebnih sprememb in prilagajanje podnebnim spremembam. Do konca leta 2020 bo Komisija sprejela klasifikacije za ublažitev podnebnih sprememb in prilagajanje podnebnim spremembam v obliki delegiranih aktov.

Mario Nava, direktor za horizontalne politike v generalnem direktoratu za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov pri Komisiji, je navedel, da bo EU sprostila trilijon evrov, da bi vlagateljem zagotovila sredstva za financiranje nove taksonomije. »Nova taksonomija spreminja pravila igre. Želimo uveljaviti močno partnerstvo med javnim in zasebnim sektorjem. Soočeni smo z vprašanjem trajnosti, kjer javnega denarja ni dovolj in je zato potrebno večjo sodelovanje zasebnega sektorja,« je poudaril Nava.

Helena Viñes Fiestas, namestnica vodje globalnega področja trajnostnega razvoja v družbi BNP Paribas Asset Management, je pojasnila, da lahko s pomočjo taksonomije med drugim tudi izmerimo, kako trajnostna je v resnici naložba. »Taksonomija je prvo orodje, s katerim lahko merimo trajnost,« je pojasnila in dodala, da bo prvič mogoče primerjati dva podobna finančna produkta in videti, kateri od njiju je bolj zelen.

Nancy Saich, glavna strokovnjakinja za podnebne spremembe pri Evropski investicijski banki (EIB), je izjavila, da se bodo zaradi prehod na podnebno nevtralnost morali prilagoditi vsi sektorji. »Da bomo lahko pripomogli k povečanju gradnje novih zmogljivosti, bomo morali hitro razvijati znanje in panoge. Vsi možni sektorji v gospodarstvu bodo morali postati prožni,« je še dejala.

Generalni direktor in soustanovitelj Pobude za podnebne obveznice Sean Kidney je glede sektorja proizvodnje energije omenil, da nova taksonomija določa široke tehnološke agnostične meje, ki puščajo prostor za veliko inovacij. »Meja izpustov pri proizvodnji energije pod 100 g CO2 na kWh je še posebej ambiciozna. Pričakuje se, da bodo vsi obnovljivi viri v EU dosegli ta cilj. Po drugi strani zemeljski plin brez uporabe tehnologij zajemanja ogljika tega cilja ne bo dosegel,« je pojasnil Kidney in dodal, da bo vodik verjetno igral ključno vlogo pri prehodu v energetsko prihodnost v Evropi, zlasti na področju shranjevanja energije. »V Evropi bomo morali povečati razpoložljivost zelenega vodika. Po drugi strani je jedrska energija očitno ničogljična, vendar je njena uporaba lahko škodljiva, zato se tehnična strokovna skupina, ki je pripravilaporočilo o razvoju taksonomije EU, ne počuti dovolj usposobljena, da bi lahko sama podala oceno o jedrski energiji,« je priznal Kidney. Hkrati je še dodal, da je uporaba premoga izključena iz taksonomije, saj proizvodnja energije iz premoga očitno ne more doseči praga izpustov pod 100 g CO2 na kWh.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
25. marec 2020
30
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice