Novice

Novice

Združeni narodi pozivajo k občutnemu zmanjšanju emisij

»Če se svet segreje za več kot 1,5 stopinje Celzija, bomo opazili pogostejše in intenzivnejše podnebne vplive - kot je medvladna komisija za podnebne spremembe (IPCC) dokazala v številnih poročilih - kot so vročinski valovi in nevihte, ki smo jim bili priča v zadnjih letih,« opozarjajo v UNEP-u.

»Naše kolektivno neuspešno ukrepanje v zvezi s podnebnimi spremembami pomeni, da moramo zdaj občutno zmanjšati emisije,« je dejala Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a.

Decembra 2020 naj bi države na podnebni konferenci Združenih narodov (COP26), ki bo potekala v Glasgowu, znatno povečale svoje podnebne zaveze.

Vendar pa nujnost razmer pomeni, da države ne smejo čakati še eno leto: »Države - in vsako mesto, regija, podjetja in posamezniki - morajo ukrepati zdaj«, je opozorila Andersenova.

»Potrebujemo hitre zmage, da bi čim bolj zmanjšali emisije do leta 2020, nato pa močnejše nacionalno določene prispevke za začetek velikih preobrazb gospodarstev in družb. Nadoknaditi moramo leta, v katerih smo odlašali. Če tega ne storimo, nam bo cilj omejitve segrevanja na 1,5 stopinje Celzija že pred letom 2030 nedosegljiv,« je dodala.

UNEP v tem poročilu poziva vse države, naj leta 2020 zmanjšajo svoje emisije in znatno povečajo svoje prispevke, ki jih določajo države (zaveze iz Pariškega sporazuma), in sprejmejo politike za njihovo izvajanje.

»Vodilno vlogo pa morajo pri tem prevzeti najbolj razvita gospodarstva na svetu (G20), ki prispevajo približno 78 % vseh emisij: trenutno se je le pet teh držav zavezalo dolgoročnemu cilju z ničelnimi emisijami,« so poudarili v UNEP-u.

UNEP-ovo poročilo tudi poudarja, da »je mogoče doseči cilj 1,5 stopinje do leta 2030; tehnologija obstaja in večje je razumevanje dodatnih koristi podnebnih ukrepov na področju zdravja in gospodarstva. Mnoge vlade, mesta, podjetja in vlagatelji sodelujejo v ambicioznih pobudah za zmanjšanje emisij«.

Medtem je meteorološka agencija Združenih narodov WMO v ponedeljek opozorila, da so ravni treh glavnih plinov, izpuščenih v ozračje: ogljikovega dioksida, metana in dušikovega oksida, dosegli še en rekord.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
2. december 2019
1134
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice