Novice

Novice

Na Hrvaškem odprli prvo geotermalno elektrarno

Prva geotermalna elektrarna na Hrvaškem je po poročanju časnika Poslovni dnevnik tudi največji tovrstni energetski objekt z binarno tehnologijo v Evropi. Elektrarna, imenovana Velika 1, ima moč 16,5 MW, pokrila pa bo potrebe po električni energiji za 29.000 gospodinjstev.

Predsednik uprave MB holdinga Muharem Balat je ob današnjem odprtju poudaril, da je elektrarna prva, ki so jo postavili zunaj Turčije, v kateri imajo pet geotermalnih elektrarn. Načrtujejo pa še najmanj štiri elektrarne na Hrvaškem, naslednja naj bi stala v Legradu blizu Koprivnice.

Prva hrvaška geotermalna elektrarna črpa termalno vodo s približno 2.800 metrov globine. Temperatura vode na površini je 166 stopinj Celzija. Njena para poganja turbine, ki proizvajajo električno energijo.

Hrvaški vlagatelji so projekt izgradnje elektrarne v Bjelovarju sicer začeli že leta 2006, a je ta zagon dobil šele leta 2015, ko se je v projekt vključil MB holding.

Turški investitor je večino opreme in storitev v vrednosti 29,5 milijona evrov zagotovil na Hrvaškem. V elektrarni bo delo dobilo 10 delavcev.

 

[Vir: STA]

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
20. november 2019
1110
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice