Kako privarčevati

Kako privarčevati

Smernice za najboljšo kombinacijo obnovljivih virov energije, tehnologije z visokim izkoristkom ter daljinskega ogrevanja in hlajenja

Smernice za najboljšo kombinacijo obnovljivih virov energije, tehnologije z visokim izkoristkom ter daljinskega ogrevanja in hlajenja

SMERNICE ZA NAJBOLJŠO KOMBINACIJO OBNOVLJIVIH VIROV ENERGIJE, TEHNOLOGIJE Z VISOKIM IZKORISTKOM TER DALJINSKEGA OGREVANJA IN HLAJENJA PRI NAČRTOVANJU, PROJEKTIRANJU, GRADNJI IN PRENOVI POSLOVNIH, INDUSTRIJSKIH IN STANOVANJSKIH OBMOČIJ

Kombinacija obnovljivih virov energije, tehnologije z visokim izkoristkom ter sistemov daljinskega ogrevanja in hlajenja lahko zagotovijo znatne prihranke energije in zmanjšanje emisij tako za komercialna, industrijska kot stanovanjska območja.


Zbranih je nekaj smernic za načrtovanje, projektiranje, gradnjo in prenovo poslovnih, industrijskih, javnih in stanovanjskih območij.


1. Izvedite študijo izvedljivosti:

  • Pred načrtovanjem in gradnjo stavbe ali skupnosti z obnovljivimi viri energije, visoko učinkovito tehnologijo ter sistemi daljinskega ogrevanja in hlajenja izvedite študijo izvedljivosti, da ugotovite primernost lokacije, energetske potrebe in potencial za postavitev (konstrukcije) obnovljivih virov energije. 

2. Izberite prave obnovljive vire energije:

3. Uveljavite visoko učinkovito tehnologijo:

  • Uporabite visoko učinkovite HVAC sisteme, razsvetljavo in naprave za zmanjšanje porabe energije in emisij.

4. Priporoča se zasnova za pasivno sončno ogrevanje in hlajenje:

  • Vključite pasivne sončne načrtovalske strategije, kot je orientacija stavbe za čim večji sončni dobitek pozimi in zasenčenje oken za zmanjšanje sončnega dobitka poleti.

5. Izvedba sistema daljinskega ogrevanja in hlajenja:

  • Sistem daljinskega ogrevanja in hlajenja lahko zagotovi ogrevanje in hlajenje več stavb z uporabo centralne energetske naprave. To lahko zmanjša porabo energije, zniža stroške in zmanjša emisije.

6. Razmislite o shranjevanju energije:

  • Uporabite sisteme za shranjevanje energije, kot so baterije ali hranilniki toplotne energije, da shranite odvečno energijo, ki jo ustvarijo obnovljivi viri, za uporabo v času velikega povpraševanja ali nizke proizvodnje obnovljive energije.

7. Spremljajte in optimizirajte energetsko učinkovitost:

  • Spremljajte in optimizirajte energetsko učinkovitost z rednim vzdrževanjem, energetskimi pregledi in sledenjem porabe energije.
  • Z izvajanjem teh smernic lahko poslovne, industrijske in stanovanjske zgradbe ter skupnosti dosežejo znatne prihranke energije in tako zmanjšajo ogljični odtis.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
 

Theme picker

Varčujte

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice