Kako privarčevati

Kako privarčevati

Sistemi prezračevanja

Sistemi prezračevanja

Prezračevalne naprave so v sklopu ostalih elementov prezračevalnega sistema v prvi vrsti namenjene zagotavljanju kvalitetnega bivalnega okolja v smislu odvajanja viškov vlage, vonjav, škodljivih snovi (topila, laki, ...) in CO2 ter dovodu svežega zraka, bogatega s kisikom.

Ker z odpiranjem oken kot edinim ročnim načinom prezračevanja ne moremo dosegati usmerjenega gibanja zraka od čistih prostorov proti obremenjenim, ni mogoče doseči optimalne prezračenosti vseh prostorov. Dejstvo je tudi, da se skozi odprta okna izgubi nemalo energije in da oken ne odpiramo dovolj pogosto. Z razvojem sodobnih izolativnih materialov se je zelo povečala tudi zrakotesnost sodobne gradnje, s čimer se je pojavila potreba po prisilnem prezračevanju, ki ga lahko nadgradimo z vračanjem toplote odpadnega zraka (rekuperacijo). Prisilno prezračevanje z rekuperacijo se zaradi naštetih razlogov vse bolj uveljavlja tako pri novogradnjah kot pri sanaciji obstoječih objektov.

Rekuperatorji so prezračevalne naprave, ki imajo vgrajen zračni prenosnik toplote, s katerim zmanjšamo energijske prezračevalne izgube na minimum. Prezračevalna naprava dovaja sveži filtriran zunanji zrak v čiste prostore stanovanja in iz obremenjenih prostorov (kuhinja, WC, kopalnica ...) istočasno odvaja z vlago in vonjavami obremenjen zrak z višjo vsebnostjo CO2. Tako nastane v stanovanju majhen podtlak, skozi prezračevalni sistem bo v stanovanje stalno pritekal svež zrak, izrabljen pa se bo nenehno odvijal skozi ventilatorsko enoto direktno skozi vgrajen jašek ali zunanji zid. S tem se doseže v prostorih nižjo vlažnost, preprečuje nastajanje zidne plesni, kondenza in neprijetnih vonjav. Prezračevalni sistemi porabijo izjemno malo energije in prihranijo do 30 % energije v primerjavi z zračenjem skozi okna. Na ta način ohranjamo prijetno bivalno temperaturo v objektu brez večjih temperaturnih izgub, ob tem pa se obremenjen in svež zrak nikjer ne mešata. V poletnem času s tem principom ohranjamo v objektu hlad, v zimskem času pa toploto. Ker ima toplotni izmenjevalec zelo veliko površino, se ohranja tudi do 90 % in več energije v prezračevanih prostorih.

Večina rekuperatorjev sestoji iz izoliranega ohišja, dveh zmogljivih tihih in varčnih EC ventilatorjev, zračnega toplotnega izmenjevalca, varnostnega električnega predgrelca, avtomatskega motornega by-passa, temperaturnih tipal, filterskega dela in kompletne avtomatike. Pri lokalnih prezračevalnih enotah vsi našteti sestavni deli niso v uporabi, saj jih zaradi kompaktnosti in majhnosti lokalne enote ne moremo vgraditi.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki
 

Theme picker

Varčujte

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice