Novice

Novice

Samooskrba z električno energijo in ukrepi za učinkovito rabo v energetsko intenzivnih podjetjih

Samooskrba z električno energijo in ukrepi za učinkovito rabo v energetsko intenzivnih podjetjih

Industrijski sektor je poleg prometa in sektorja za proizvodnjo električne energije eden glavnih akterjev, ki lahko pripomorejo k hitrejšemu prehodu v brezogljično družbo. Med ukrepi, ki lahko bistveno prispevajo k slednjemu, je samooskrba z obnovljivimi viri električne energije. K tej tako države kot porabnike z različnimi smernicami spodbuja tudi Evropska Unija.

Z namenom skrajševanja postopkov priključevanja naprav, ki izkoriščajo obnovljive vire, je bil v letu 2023 sprejet Zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov, na podlagi katerega je bila pred kratkim sprejeta Uredba o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav in sprejemnikov sončne energije. V njej so predpisana prednostna območja umeščanja fotonapetostnih naprav, določene obveze za postavitev naprav pri novogradnjah in rekonstrukcijah kakor tudi obstoječih objektih. Enotno so definirane varnostne zahteve in določena podrobnejša pravila glede umeščanja (npr. na zelene površine). Na območjih varstvenih režimov in območjih omejene rabe je treba poleg te uredbe upoštevati tudi predpise, ki veljajo za ta območja.

O vsem navedenem je v letošnjem spletnem dogodku za predstavnike energijsko intenzivnih podjetij spregovorila strokovnjakinja Andreja Belavić Benedik. Vabljeni k ogledu webinarja, v katerem so podrobneje predstavljene ključne točke uredbe.

Ob investiciji v samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov je pomemben ukrep za prehod v brezogljično družbo tudi upravljanje z energijo. V drugem delu webinarja si zato lahko ogledate, kateri so še dodatni razlogi, ki podjetja usmerjajo k upravljanju z energijo, na kakšen način se lahko podjetje loti upravljanja z energijo in kakšno vlogo imajo pri tem strokovnjaki v podjetju. Podrobneje so predstavljeni tudi ukrepi, ki jih lahko izvede podjetje za vzpostavitev učinkovitejše rabe energije in zmanjšanje stroškov zanjo. Omenjeno temo predstavlja g. Mirko Marinčič. Vabljeni k ogledu.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
 
17. maj 2024
534

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice