Arhiv novic

Arhiv novic

Koronavirus bi lahko povpraševanje po elektriki v Evropi oklestil za 20 odstotkov

Upad gospodarske dejavnosti, ki je posledica strogih ukrepov za zajezitev pandemije koronavirusa, bi lahko povpraševanje po električni energiji v Evropi oklestil za 20 odstotkov, so sporočili iz Montelove podatkovne družbe Energy Quantified (EQ).

Omenjena napoved temelji predvsem na italijanski izkušnji in na tem, kako tamkajšnji ukrepi omejevanja javnega življenja v imenu boja proti širitvi virusa COVID-19 krnijo povpraševanje po električni energiji s strani industrije, je ob tem pojasnil analitik pri družbi EQ Eylert Ellefsen.

»Ukrepi za boj proti epidemiji koronavirusa začenjajo imeti po celi Evropi, še posebej v Italiji, opaznejši vpliv na povpraševanje po električni energiji kot finančna kriza v letu 2008,« je na blogu spletne strani družbe EQ zapisal Ellefsen.

»V EQ opažamo, da se je začela poraba v Italiji pretekli teden ob upadu industrijskih in komercialnih dejavnosti opazno zmanjševati. Industrijski sektor sicer predstavlja skoraj 40 odstotkov skupne porabe v državi,« je dejal Ellefsen.

Ob tem je dodal, da »je bil vpliv na porabo minuli teden res opazen, saj je bila ta 8 odstotkov nižja kot bi bila v scenariju brez koronavirusa. Za ponedeljek smo ob tem izračunali okrog 15-odstoten upad povpraševanja«.

»Težko je predvideti kratkoročni vpliv, ki ga bodo imeli ukrepi za omejitev koronavirusa na povpraševanje, a ocenjujemo, da bi lahko v Italiji kmalu beležili 20-odstoten upad,« je dejal Ellefsen.

»Finančna kriza, ki je nastopila leta 2008, je na letni ravni povzročila približno 6-odstoten upad (gre torej za primerjavo vrednosti iz let 2009 in 2007), ukrepi za omejitev koronavirusa pa bodo imeli verjetno še občutnejši vpliv na porabo, ki pa bo – upamo – bolj kratkotrajen,« je dodal Ellefsen.

Poraba električne energije bo predvidoma upadla tudi v drugih evropskih državah »saj skupnosti in države na različne načine upočasnjujejo utečene industrijske in družbene dejavnosti«.

EQ je tako okrog 5-odstotno zmanjšanje porabe zabeležil tudi v Franciji in Španiji, »a bo povpraševanje verjetno z vpeljavo nadaljnjih strogih ukrepov še dodatno upadlo,« je v blogu izpostavil Ellefsen.

Če poraba električne energije v Evropi v naslednjih dveh mesecih pade za 20 odstotkov in nato začne postopoma naraščati, se bo letna poraba približala vrednostim iz časa finančne krize, ki je zajela svet v letih 2008 in 2009, je Ellefsen ob tem povedal za Montel.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
437

Informirajte se

B

    Biomasa Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze. Več...

O

    OVE Obnovljivi viri energije Več...
    Ogljični odtis Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti. Več...

S

    SPTE Soproizvodnja toplote in energije Več...

U

    URE Učinkovita raba energije Več...
Prijavite se na e-novice