Arhiv novic

Arhiv novic

IEA poziva, naj vlade v ospredje ukrepov za boj proti koronavirusu postavijo čisto energijo

»Trenutno so v ospredju pozornosti vpliv koronavirusa po vsem svetu in posledični pretresi na svetovnih trgih. A ko se vlade odzivajo na te medsebojno povezane krize, ne smejo pozabiti na velik izziv našega časa: prehod na čisto energijo,« je v nedavno objavljenem komentarju poudaril izvršni direktor Mednarodne agencije za energijo (IEA) Fatih Birol. Medtem pa je nemško podjetje za upravljanje premoženja Aream sporočilo, da koronavirus povečuje povpraševanje po naložbah v vetrne in sončne elektrarne.

 »Koronavirus se spreminja v mednarodno krizo brez primere, ki ima resne posledice za zdravje ljudi in gospodarsko aktivnost. Čeprav so lahko hudi, bodo učinki verjetno začasni. Medtem bo grožnja, ki jo predstavljajo podnebne spremembe in ki od nas zahteva, da moramo v tem desetletju bistveno zmanjšati svetovne emisije, ostala. Ne smemo dovoliti, da bi današnja kriza ogrozila naša prizadevanja za reševanje neizogibnega svetovnega izziva,« je poudaril Birol.

Birol zato meni, da so spodbujevalni ukrepi, ki jih v odziv na koronavirus pripravljajo vlade, »odlična priložnost za zagotovitev, da se bistvena naloga gradnje varne in trajnostne energetske prihodnosti ne izgubi med naletom neposrednih prioritet«.

»Obsežne naložbe za pospeševanje razvoja, uvajanja in integracije čistih energijskih tehnologij - kot so sončne in vetrne elektrarne, vodik, baterije in zajemanje ogljika (CCUS) - bi morale biti osrednji del načrtov vlad, ker bodo prinesle dvojne koristi, in sicer spodbujanje gospodarstva in pospeševanje prehoda na čisto energijo. Napredek, ki ga bomo dosegli pri preoblikovanju energetske infrastrukture držav, ne bo začasen, pač pa lahko trajno spremeni našo prihodnost,« pravi Birol.

Medtem ko je pandemija koronavirusa spodbudila velike razprodaje na svetovnih trgih, pa povpraševanje po naložbah v obnovljive vire energije (OVE) ostaja močno, je medtem v sporočilu za javnost zapisala nemška družba za upravljanje premoženja Aream.

»Opažamo izjemno povečano povpraševanje,« je dejal izvršni direktor Areama Markus W. Voigt. Podjetje je specializirano za naložbe v infrastrukturo za obnovljive vire energije s poudarkom na vetru in soncu.

Voigt ob tem pravi, da je ena prednost naložb v OVE ta, da njihova vrednost ni povezana z drugimi naložbami, ki bi lahko v tem trenutku izgubljale vrednost.

»Očitna prednost je, da obnovljivi viri energije niso v korelaciji z drugimi razredi premoženja,« je dejal Voigt in dodal, da OVE zagotavljajo redne prihodke, »kar je še posebej pomembno za izravnavo padajočega dobička iz lastniškega kapitala«.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
434

Informirajte se

B

    Biomasa Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze. Več...

O

    OVE Obnovljivi viri energije Več...
    Ogljični odtis Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti. Več...

S

    SPTE Soproizvodnja toplote in energije Več...

U

    URE Učinkovita raba energije Več...
Prijavite se na e-novice