Arhiv novic

Arhiv novic

Evropski fotovoltaični trg za letos napoveduje 104-odstotno rast

Prve ocene evropskega združenja za sončno energijo SolarPower Europe za fotovoltaični trg v letu 2019 kažejo, da je bilo za ta trg letošnje leto eno najboljših let v EU, saj je bilo dodanih 16,7 GW fotovoltaičnih kapacitet, kar predstavlja 104-odstotno povečanje glede na 8,2 GW, dodanih v letu 2018.

»To pomeni, da je leto 2019 leto največje rasti sončne energije v EU-28 od leta 2010,« so v torek dejali v združenju SolarPower Europe.

»Sončna energija v EU uspeva. Vstopili smo v novo obdobje rasti fotovoltaike, saj je bilo letos zgrajenih več solarnih zmogljivosti kot katere koli druge tehnologije za pridobivanje električne energije. Ta razcvet v inštalacijah novih solarnih zmogljivosti dokazuje, da je sončna energija v Evropi na dobri poti. Z drznim podnebnim vodstvom nove Komisije lahko sončna energija pripomore k uresničitvi evropskega zelenega dogovora,« je komentirala Walburga Hemetsberger, izvršna direktorica SolarPower Europe.

Po besedah Aurélie Beauvais, direktorice za politike v SolarPower Europe, obstaja več razlogov, zakaj v Evropi prihaja do rasti fotovoltaičnih zmogljivosti.

»V glavnem lahko to povečano povpraševanje pripišemo stroškovni konkurenčnosti sončne energije - ki je pogosto najcenejši vir proizvodnje električne energije - kot tudi bližajočemu se roku, da države članice dosežejo svoje zavezujoče nacionalne cilje za obnovljivo energijo do leta 2020,« je poudarilz Beauvaisova.

»Države EU so se prav tako začele pripravljati na izpolnjevanje zahtev iz paketa Komisije o čisti energiji, ki določa cilj 32 % obnovljivih virov energije do leta 2030 in zaradi česar številne nacionalne vlade vse pogosteje pogledujejo po nizkocenovni sončni energiji za dosego svojih ciljev,« je dodala Beauvaisova.

Španija je bila leta 2019 največji fotovoltaični trg v Evropi in je dodala 4,7 GW novih kapacitet. SolarPower Europe je omenil, da Španija tega mesta ni zasedala od leta 2008.

Med največjimi fotovoltaičnimi trgi so bili v letu 2019 še Nemčija (ki je dodala 4 GW), Nizozemska (2,5 GW), Francija (1,1 GW) in Poljska, ki je svoje instalirane zmogljivosti povečala za skoraj štirikrat.

»Ta trend povečanja solarnih zmogljivosti je bilo zaznati po celotni EU, saj je 26 od 28 držav članic v letu 2019 namestilo več zmogljivosti kot leto prej. Do konca leta 2019 bo EU imela skupno 131,9 GW zmogljivosti, kar predstavlja 14-odstotno povečanje glede na 115,2 GW leto prej,« so dejali v SolarPower Europe in dodali, da je pričakovati, da se bo trend rasti nadaljeval.

»V Evropi smo sicer šele na začetku dolgega trenda rasti fotovoltaičnega trga. Glede na srednjeročne napovedi pričakujemo nadaljnjo rast za EU, s 26-odstotno rastjo leta 2020, s čimer bo povpraševanje doseglo 21 GW, leta 2021 pa naj bi nove inštalacije dosegle 21,9 GW. Leto 2022 naj bi bilo rekordno leto, s pričakovanimi inštalacijami v višini 24,3 GW, in nato je nov rekord pričakovati v letu 2023 s 26,8 GW na novo nameščenih solarnih zmogljivosti,« je dejal Michael Schmela, izvršni svetovalec in vodja za tržne informacije pri SolarPower Europe.

»Prihodnja leta bodo očitno resnično fenomenalna za uvajanje novih fotovoltaičnih zmogljivosti v Evropi,« je zaključil Schmela.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
298

Informirajte se

B

    Biomasa Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze. Več...

O

    OVE Obnovljivi viri energije Več...
    Ogljični odtis Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti. Več...

S

    SPTE Soproizvodnja toplote in energije Več...

U

    URE Učinkovita raba energije Več...
Prijavite se na e-novice