Novice

Novice

Evropska komisija ustanovila sklad za podporo modremu gospodarstvu

BlueInvest je pobuda Evropske komisije, katere cilj je izboljšati dostop do financiranja in pripravljenosti za naložbe za zagonska podjetja, podjetja v začetni fazi ter mala in srednja podjetja, ki so dejavna v modrem gospodarstvu. Ta podjetja razvijajo rešitve za energijo iz obnovljivih virov, trajnostne morske proizvode, modro biotehnologijo, pomorsko informacijsko tehnologijo in še veliko več, pojasnjujejo v Komisiji.

»Podnebne spremembe najbolj vplivajo prav na oceane, vendar ti ponujajo tudi številne rešitve za obvladovanje podnebnih kriz v vseh sektorjih pomorske industrije, od ribištva in akvakulture do vetrne energije na morju, energije valovanja in plimovanja, modre biotehnologije ter številnih drugih področij, povezanih z inovacijami. Delniški investicijski sklad v vrednosti 75 milijonov evrov je orodje za sprostitev potenciala modrega gospodarstva, ki prispeva tako k evropskemu zelenemu dogovoru kot tudi zagotavljanju gospodarske rasti evropskih malih in srednjih podjetij, ki razvijajo inovativne in trajnostne proizvode ter storitve,« je ob tem komentiral evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
10. februar 2020
712
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice