Novice

Novice

Nakup čiste energije s strani korporacij se je v dveh letih potrojil; tehnološka podjetja vodilna

»Korporacije so leta 2019 s pogodbami o nakupu električne energije (ang. power purchase agreements - PPA) kupile rekordno količino čiste energije, in sicer za več kot 40 odstotkov več kot leta 2018, ki je bilo tudi rekordno,« pravijo v BNEF.

Pogodbe o nakupu električne energije so lani verjetno stale med 20 in 30 milijard ameriških dolarjev, kar je predstavljalo približno 10 odstotkov celotnih svetovnih naložb v obnovljive vire energije v letu 2019.

»Korporacije so od leta 2008 odkupile za več kot 50 GW čiste energije. To je večje, kolikor znašajo zmogljivosti za proizvodnjo električne energije na trgih, kot sta Vietnam in Poljska. Ti kupci preoblikujejo trge z električno energijo in poslovne modele energetskih podjetij po vsem svetu,« je komentiral Jonas Rooze, vodilni analitik za trajnostni razvoj pri BNEF.

Tehnološka podjetja so ponovno prevladovala pri nakupu čiste energije. Google je v letu 2019 podpisal pogodbe za odkup za več kot 2,7 GW čiste energije, kar je več kot katera koli druga korporacija.

»Septembra 2019 je ta tehnološki velikan napovedal pogodbe o odkupu za 1,9 GW čiste energije v šestih državah - kar je največja enotna napoved korporacije doslej. Podjetje je za podpis teh pogodb uporabilo edinstven postopek povratne dražbe, pri čemer so razvijalci sodelovali v postopku javnega zbiranja ponudb v živo,« je omenil BNEF.

Facebook (1,1 GW), Amazon (0,9 GW) in Microsoft (0,8 GW) so bili lani naslednji največji kupci čiste energije na svetu.

Kljub temu, da niso tako aktivna kot podjetja iz tehnološkega sektorja, pa se povečuje tudi število naftnih in plinskih podjetij, ki podpisujejo pogodbe o odkupu čiste energije, so zapisali v BNEF. Occidental Petroleum, Chevron in Energy Transfer Partners so tako lani podpisali fotovoltaične pogodbe in s šli po sledeh ExxonMobila, ki je začel ta trend s podpisom dveh pogodb o nakupu čiste električne energije v skupni vrednosti 575 MW konec leta 2018.

»Portfelji čiste energije nekaterih največjih korporativnih kupcev konkurirajo s portfelji največjih energetskig podjetij na svetu. Korporacije se namreč soočajo z naraščajočim pritiskom vlagateljev k dekarbonizaciji - pogodbe o odkupu čiste energije pa služijo kot način za diverzifikacijo porabe energije in zmanjšanje dovzetnosti za oprijemljiva tveganja, povezana s podnebnimi spremembami,« je dejal Kyle Harrison, analitik na področju trajnosti pri BNEF.

Večina lanskega korporativnega odkupa čiste energije se je zgodila v ZDA, kjer je znašala 13,6 GW - kar je več, kot je ta odkup znašal gledano celi svet leta 2018. Po podatkih BNEF je bilo to tudi rekordno leto za korporativne pogodbe o nakupu čiste energije v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki (regija EMEA), kjer so podjetja odkupila za 2,6 GW čiste energije.

»Kar je pomembno izpostaviti v primeru regije EMEA, je korporativna odkupna dejavnost na novih evropskih trgih izven nordijskih držav. Čeprav so bile za skoraj polovico korporativnih odkupnih dejavnosti še vedno odgovorne Švedska, Norveška, Finska in Danska, so podjetja zdaj začela prvič podpisovati dolgoročne pogodbe o čisti energiji na trgih, kot so Španija, Poljska, Francija in Italija. Korporacije so v Nemčiji podpisale dve pogodbi o odkupu energije iz vetrnic na morju, kar kaže na prihodnje trende kupcev v regiji. Tisti, ki ne morejo podpisati pogodb o nakupu energije, se lahko obrnejo na širok trg certifikatov v regiji,« so pojasnili v BNEF.

V BNEF so dodali, da so se »zaveze podjetij k trajnostnemu razvoju tudi v letu 2019 močno povečale in so bile gonilna sila rekordnega leta za pogodbe o odkupu čiste energije v letu 2019«.

Tako se je lani skoraj 400 podjetij po vsem svetu zavezalo, da si bodo zastavile znanstveno utemeljen cilj na področju trajnosti, kar je več kot podvojilo skupno število podjetij s temi cilji. Poleg tega se je 63 podjetij zavezalo, da bodo odkupila dovolj čiste energije, da bodo pokrila 100 odstotkov svojih potreb po energiji.

Te zaveze s trajnostnemu razvoju naj bi v naslednjem desetletju spodbudile za 98 milijard ameriških dolarjev naložb v čisto energijo, natančneje v izgradnjo 105 GW novih sončnih in vetrnih elektrarn po vsem svetu, pravijo v BNEF.

»Zaveze k trajnostnemu razvoju bodo zagotavljale, da bodo korporativni odkup čiste energije še naprej rasel. Žoga je sedaj v rokah energetskih družb, oblikovalcev politik in vlagateljev,« je dodal Harrison.
Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
4. februar 2020
776
 • URE

  Učinkovita raba energije
 • OVE

  Obnovljivi viri energije
 • SPTE

  Soproizvodnja toplote in energije
 • Ogljični odtis

  Ogljični odtis je izraz za skupek ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov, ki jih v okolje neposredno ali posredno spusti določen objekt, naprava, izdelek, proces ali telo. Ogljični odtis je mogoče izračunati in ovrednotiti.
 • Biomasa

  Pojem biomasa označuje snovi, ki so predvsem organskega oz. rastlinskega izvora in nastajajo s pomočjo fotosinteze.
Prijavite se na e-novice