Novice

Novice

Slovenija bo nov energetski koncept dobila oktobra 2017

Do konca letošnjega leta oziroma v začetku prihodnjega naj bi bil pripravljen osnutek Energetskega koncepta Slovenije (EKS), vlada pa naj bi dokončno obliko EKS potrdila oktobra prihodnje leto, je na sredini javni predstavitvi analize komentarjev, predlogov, pripomb in odgovorov na vprašanja povedal direktor direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo (MzI) Danijel Levičar. Poudaril je, da se tako pomembnega dokumenta ne da pripraviti »na hitro«, brez ustreznih strokovnih podlag in konkretnih številk ter brez širokega soglasja javnosti.

Pripombe na predlog za usmeritev za pripravo EKS je poleg 698 posameznikov poslalo tudi 53 različnih organizacij, od tega vse ključne energetske družbe, različni resorji državne uprave, posamezne gospodarske družbe, nevladne organizacije iz različnih področij ter znanstveno-raziskovalne ustanove in sindikati.

»Ker želimo dobiti široko podporo usmeritvam EKS, smo se njegove priprave lotili drugače, kot je bilo doslej v navadi,« je pri tem pojasnil minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. Javne razprave so začeli junija lani in po Sloveniji izvedli 20 predstavitev. Kot je dejal minister, bodo s posvetovanji nadaljevali tudi letos. »Hkrati poteka na evropski ravni proces priprave energetske unije, kar je dobro, saj bodo dokumenti usklajeni,« je dejal Gašperšič in poudaril, da so evropske cilje v EKS že upoštevali.

Proces priprave EKS sovpada s pripravo Strategije razvoja Slovenije, katere sestavni del bo tudi Vizija Slovenije 2050. 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
18. januar 2016
4540

Theme picker


Bodite obveščeni o aktulanih vsebinah.

Prijavite se na e-novice

Informirajte se

Prijava na eNovičnik

Bodite obveščeni o aktulanih vsebinah na portalu TRAJNOSTNA ENERGIJA

Prijavite se na e-novice

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice