Kako privarčevati

Kako privarčevati

Gospodinjski aparati

Gospodinjski aparati

Do pravega, energetsko učinkovitega in okolju prijaznega nakupa gospodinjskih aparatov pomagajo podatki na energijski nalepki, na podlagi katerih lahko primerjamo aparate enake namembnosti in ugotovimo, kateri izmed njih je najučinkovitejši. Večja energijska varčnost pomeni nižje stroške elektrike. Energijske nalepke za gospodinjske aparate se v Evropi uporabljajo že od leta 1995, V Sloveniji pa je tovrstno označevanje večine gospodinjskih aparatov obvezno od junija 2002. S sprejetjem nove evropske direktive leta 2010 sta se videz in vsebina energijske nalepke pomembno spremenila. Z letom 2021 pa so po vsej EU v veljavo stopile nove energijske nalepke s spremenjenimi razredi porabe energije in vplivom na okolje. Z razvojem vedno bolj energetsko učinkovitih izdelkov je do sedaj velika večina izdelkov na obstoječih nalepkah sodila v najvišje energetske razrede (A+, A++ in A+++), kar je omogočilo bolj natančen prikaz energijske učinkovitosti aparata. Zaradi lažje primerjave so uvedli nove nalepke z lestvico razredov od A do G in višjimi zahtevami. Razred A bo tako sprva prazen, da bo pustil prostor za tehnološki razvoj v prihodnosti. Prav tako pa nove prevrednotene energijske nalepke vključujejo tudi QR kodo s povezavo do javnih informacij o izdelku.

Novo prevrednoteno nalepko morajo imeti naslednji proizvodi: hladilniki (vključeno z vinskimi vitrinami), pomivalni stroji, pralni in pralno sušilni stroji, zasloni (televizorji in računalniški monitorji) in hladilne naprave za uporabo v trgovinah ter prodajni avtomati, od septembra 2021 dalje pa še svetila.

Nekatere produktne skupine imajo na novih nalepkah tudi nove, dodatne podatke, ki so lahko v dodatno pomoč pri odločitvi za nakup (npr. podatek o razredu učinkovitosti sušenja pri sušilnih strojih).

Uporaba nalepke je obvezna za označevanje naslednjih skupin gospodinjskih aparatov in naprav:

 • hladilniki, zamrzovalniki in njihove kombinacije;
 • pralni in sušilni stroji ter njihove kombinacije;
 • pomivalni stroji;
 • pečice;
 • grelniki in hranilniki tople vode;
 • svetlobni viri (žarnice in sijalke za gospodinjstva);
 • klimatske naprave;
 • televizorji.

Sistem in urnik prehoda označevanja na nove razrede je različen glede na vrsto aparatov; pri nekaterih se najbolj neučinkoviti razredi (E, F, G) postopno umikajo novim, pri drugih je sistem kombiniran glede na možne funkcije aparata, pri tretjih se je celotna sedem razredna lestvica pomaknila navzgor. Stara nalepka je bila enotna za vse skupine aparatov, od leta 2010 pa ima vsaka skupina aparatov svojo nalepko. Da bi bila ta razumljiva v vseh državah EU, so besedilo nadomestili simboli (piktogrami), spremenili so se tudi obseg podatkov in nekateri kazalniki. Najpomembnejši so (odvisno od vrste aparata) letna raba energije in vode, učinkovitost, zmogljivost, prostornina, hrup pri obratovanju ipd. Novost je tudi označevanje televizorjev. Glavna sprememba je označevanje energijsko varčnejših aparatov z nadgradnjo doslej uporabljene lestvice, besedilo pa so zamenjali simboli.

Od marca 2013 je na prodajnih mestih v Sloveniji na voljo še dodatna informacija o tem, kakšni so pričakovani obratovalni stroški na letni ravni ali v predvideni življenjski dobi določenega aparata. Ob nakupu gospodinjskih naprav je smiselno preveriti tudi podatek, ali imajo (zlasti pralni in sušilni stroji ter pečice) funkcijo zamika oziroma zakasnitve vklopa.

Pomembno je vedeti:

 • eden izmed najpomembnejših kriterijev za nakup energijsko varčnega aparata je ustrezen energijski razred, označen na nalepki (A);
 • naprave z manjšo zmogljivostjo porabijo manj elektrike;
 • strošek nakupa pralnega ali sušilnega stroja nove generacije se praviloma povrne v času življenjskega cikla stroja;
 • zelo velik hladilnik ali televizijski sprejemnik v primerjavi z manjšim porabi več elektrike za delovanje;
 • vse naprave in aparati, ki za delovanje porabljajo električno energijo, so porabniki energije tudi v stanju mirovanja (v načinu pripravljenosti);
 • starejši aparati so energetsko manj učinkoviti (energetsko in stroškovno potratnejši) v primerjavi s sodobnimi napravami;
 • nekontrolirane energijske izgube lahko najbolj učinkovito zmanjšamo s popolnim izklopom aparatov, kadar niso v uporabi;
 • redna uporaba energijsko varčnejših programov, uporaba naprav v skladu z navodili proizvajalca, vklapljanje aparatov v času manjše dnevne tarife (tarifa MT) ter redno čiščenje in vzdrževanje naprav lahko znatno pripomorejo k zmanjšanju porabe elektrike in posledično k nižjim stroškom.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
 

Theme picker

Varčujte

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice