Koristni nasveti

Koristni nasveti

Zamenjava neučinkovitih sistemov ogrevanja

Zamenjava neučinkovitih sistemov ogrevanja

Sektor ogrevanja in hlajenja predstavlja 50 % končne evropske porabe energije. Za uspešno energetsko unijo je ključnega pomena zmanjšanje porabe energije in povečanje deleža obnovljivih virov energije. V Evropski uniji je izmed 120 milijonov vgrajenih ogrevalnih sistemov kar 80 milijonov takih, ki dosegajo energijsko oznako C ali D. Tako obstaja velik potencial za zamenjavo ogrevalnih sistemov z bolj učinkovitimi, zelenimi alternativami.

Vsebine so namenjene ozaveščanju in motiviranju končnih potrošnikov, da svoje stare in neučinkovite naprave za ogrevanje in hlajenje zamenjajo z učinkovitejšimi, okolju prijaznejšimi, zelenimi alternativami. Poleg denarnega prihranka, zamenjava neučinkovite naprave pripomore k izboljšani kakovosti zraka, povečanemu udobju uporabnikov, zanesljivosti obratovanja in oskrbe z energijo. Zamenjava sistema za ogrevanje in hlajenje lahko tudi poveča vrednost nepremičnine, saj je opremljena s sodobno tehnologijo na trajnosten vir energije.

Izbor ogrevalne naprave, ki izkorišča obnovljive vire energije, prispeva k zmanjšanju vsebnosti toplogrednih plinov, ki nastanejo pri ogrevanju stavb. Z izborom učinkovitega ogrevalnega sistema pomembno vplivamo tudi na kakovost zraka.

Če razmišljate o nakupu kurilne naprave na les, vam svetujemo, da si preberete tudi priročnika O pravilnem kurjenju z lesom in Zgorevanje lesa. Pri kurjenju naravnega lesa namreč nastaja cela vrsta škodljivih snovi, s pravilno uporabo kurilnih naprav ter uporabo suhega lesa pa lahko izpuste občutno zmanjšate.

Za ogrevanje stavb se v mestih kot dolgoročne in okolju prijazne rešitve smatrajo daljinski sistemi, medtem ko v ruralnih območjih biomasni kotli in toplotne črpalke. Ugotovite, kateri energenti in sistemi ustrezajo vašim potrebam – preglejte tehnologije, ki so vam na voljo, spoznajte prednosti in slabosti ter izračunajte vaš strošek ogrevanja po menjavi sistema.


1. Opremi se z infomacijami

Danes so na trgu na voljo številne različne tehnologije ogrevanja z obnovljivimi viri: toplotne črpalke, kurilne naprave, tehnologije za daljinsko ogrevanje in druge. Da bi lahko izbrali najbolj ustrezno napravo za svoj dom, je pomembno, da poznate možnosti, med katerimi lahko izbirate.

Odlična izhodiščna točka za pregled različnih možnosti prenove ogrevalnega sistema je »Pregled okolju prijaznih tehnologij za ogrevanje in hlajenje v gospodinjstvih«. Prelistajte ga in odkrijte različne naprave za ogrevanje z obnovljivimi viri. V priročniku so na kratko predstavljene osnove delovanja posameznih tipov naprav ter njihove glavne prednosti.

Prelistajte priročnik REPLACE.

Ugotovite, kar so drugi že spoznali! Z ogledi primerov dobrih praks lahko vidite, kako enostavno je izvesti zamenjavo sistema.

Energetska prenova je zahteven projekt, zato je dobrodošla tudi strokovna pomoč. Neodvisni energetski svetovalci mreže ENSVET vam nudijo celovite rešitve ter pomoč pri vaših energetskih naložbah in pridobivanju sredstev Eko sklada. Obiščite energetskega svetovalca.

 

2. Preverite stroške in prihranke

Investicija in pričakovani prihranki igrajo pomembno vlogo pri odločitvi za menjavo naprave. Na njihovo višino pa ne vpliva samo izbor tehnologije ogrevalnega sistema, temveč tudi drugi faktorji, kot so lokacija vaše stavbe, vaše potrebe po ogrevanju, možnosti pridobitve subvencije in drugi.

Izračunajte ekonomske in okoljske prihranke s REPLACE kalkulatorjem ogrevalnega sistema.

Kalkulator

  • prikazuje okolju prijazne rešitve za stanovanjske stavbe pri zamenjavi starih, neučinkovitih ogrevalnih sistemov;
  • primerja prednosti priporočenih sistemov med seboj v smislu investicij, prihrankov pri stroških energije in prihrankov CO2 emisij;
  • uporabnike vodi skozi tehnične in ekonomične privzete vrednosti za širši spekter tehnologij in zmogljivosti, vključno s subvencijami.

Uporabite kalkulator ter preverite, na kaj vse morate biti pri primerjavi stroškov in prihrankov pozorni, da boste lahko izbrali najprimernejšo tehnologijo za svoj dom.

 

3. Pridruži se in ozaveščaj

V sklopu projekta H2020 REPLACE poteka kampanja, kjer gospodinjstva lahko promovirajo svoje okolju prijazne ogrevalne sisteme ter s tem pripomorejo k širjenju ozaveščanja o pomembnosti izrabe obnovljivih virov energije pri ogrevanju stavb.

Na dom lahko prejmete nalepko »Ogrevamo zeleno«, ki jo lahko namestite na vaši stavbi, npr. na poštni nabiralnih, vhodna vrata.  Nalepko lahko prejmete na dom preko izpolnjene prijave. Te bodo poslane vsak tretji mesec v letu do konca leta 2022.

 


Disclaimer:

Vsebine so pripravljene v sklopu projekta H2020 REPLACE, ki je financiran s strani programa Evropske unije Horizon 2020 za raziskave in inovacije v skladu s sporazumom št. 847087. Informacijski letak.

  

 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki
 

Theme picker

Varčujte

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice