Projekt Vransko 84

Projekt Vransko 84

Večstanovanjski objekt se nahaja na Vranskem 84 v Vranskem in ima štiri etaže: klet, pritličje in dve nadstropji. V pritličju in dveh nadstropjih je skupno 6 stanovanj.

Pred sanacijo

Stavba je bila zgrajena leta 1968. Zunanja stena večstanovanjskega objekta je zgrajena iz modularnega bloka debeline 29 cm. Stanovanji v 1. in 2. nadstropju na severovzhodni strani objekta imata na severnovzhodni fasadi 5 cm toplotne izolacije na notranji strani. Nosilna konstrukcija stropu proti neogrevanemu podstrešju je 25 cm armiranobetonska plošča. Nad stanovanjem v 2. nadstropju na jugozahodni objekta strani na armiranobetosnki plošči položeno 20 cm toplotne izolacije, medtem ko drugo stanovanje nima dodatne toplotne izolacije na stropu proti neogrevanemu podstrešju. 

Večina starejših lesenih vezanih oken je bilo zamenjanih z novejšimi energetsko učinkovitejšimi plastičnimi okni z dvoslojno zasteklitvijo. 

Po sanaciji

Predmet sanacije večstanovanjskega objekta na Vranskem sta bili sanacija fasade in podstrešja, ki sta bili izvedeni v avgustu 2016. Fasada se je izolirala z 16 cm toplotne izolacije z toplotno prevodnostjo nižjo kot 0,032 W/m2K.

Strop proti podstrešju se je na predelu, kjer je že obstoječa izolacija, dodatno izolirala z 10 cm toplotne izolacije. Strop proti neogrevanemu podstrešju, ki je neizoliran se je položilo 30 cm toplotne izolacije.

Povzetek

Energetska sanacija objekta je obsegala sanacijo fasade in stropa proti podstrešju. Izračun gradbene fizike objekta je bil izračunan glede na 24 urni režim ogrevanja na 20°C in pri na stropnji izmenjave zraka 0,5 h-1. Pred sanacijo je znašala potrebna toplota za ogrevanje na enoto uporabne površine 236,6 kWh/m2, kar je objekt uvrščalo v energetski razred  G. Po sanaciji se je ta vrednost znižala na 61,1 kWh/m2 kar stavbo uvršča v energetski razred D. Dejanska povprečna letna raba toplotne energije pred sanacijo je znašala 40.549 kWh in povprečni stroški zadnjih treh let 4.282 €. Prihranek rabe energije po sanaciji znaša 26.154 (64,5 %), prihranek stroškov pa 2.013 € (52,9 %) na leto glede na stanje pred sanacijo. Skupna višina investicije v sanacijo je znašala 35.076 €. Predvidena vračilna doba ob takšnem prihranku znaša 17,4 leta.

VARČUJTE

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice