Proizvajajte

Proizvajajte

Kombinacije OVE

Kombinacije OVE
Najpogosteje se kombinacija različnih energetskih virov uporablja za ogrevanje prostorov in ogrevanje sanitarne vode. Za ogrevanje le te se priporoča uporaba sončnih toplotnih sistemov ali toplotnih črpalk, pri čemer lahko dosežemo tudi do 70 % prihranek v primerjavi z ogrevanjem na električno energijo.

Naprave za proizvodnjo toplote iz sončne energije se namestijo kot podpora centralnim ogrevalnim sistemom z zalogovniki vode v obstoječih hišah, kjer pokrivajo do 60 % potrebne oskrbe s toplo vodo, običajno pa se ne uporabljajo za ogrevanje prostorov.
Toplotne črpalke lahko delujejo monovalentno (samostojno, so edini vir ogrevanja ter pokrivajo celotne potrebe po toploti) ali bivalentno.

Za kombinirano ogrevanje nizko energetskih hiš se je kot dobra rešitev pokazala kombinacija sončnih toplotnih zbiralnikov, peči na lesno biomaso in toplotne črpalke, ki prestreza toploto odpadnega zraka. Na ta način se lahko ogrevajo novozgrajene pasivne hiše, pa tudi obnovljene stare stavbe, ki so dosegle nivo pasivne hiše, je pa sistem uporaben tudi za oskrbo večstanovanjskih hiš.
Za daljinsko oskrbo s toploto v Sloveniji so primerni lesna biomasa, sončna in geotermalna energija, bioplin ter komunalni odpadki. Za sisteme soproizvodnje na lesno biomaso so s cenovnega vidika najugodnejše gorivo ostanki iz lesno predelovalne industrije, dražja je biomasa od redčenja gozdov.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
 

Theme picker

Proizvajajte

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice