Vse o obnovljivih virih energije

Vse o obnovljivih virih energije

Proizvodnja toplote za ogrevanje in hlajenje

Proizvodnja toplote za ogrevanje in hlajenje

Oskrba s toploto zajema dejavnost distribucije in dobave toplote in hladu, ki se uporabljata za ogrevanje ali hlajenje prostorov, za potrebe industrijskih procesov in pripravo sanitarne tople vode.

Obstaja veliko načinov proizvodnje toplotne energije iz obnovljivih virov. Neposrednih možnosti proizvodnje hladu je bistveno manj. Glede na dejstvo, da je na osnovi toplote možno proizvajati tudi hlad, se področji proizvodnje toplote in hladu obravnavata skupaj (v nadaljevanju se uporablja samo toplota, veljajo pa zakonitosti tudi za hlad). 

Kadar mesto porabe toplotne energije ni na mestu proizvodnje energije, govorimo o daljinskih sistemih ogrevanja oz. hlajenja. Sistem (daljinskega) ogrevanja je način ogrevanja, pri katerem toploto prenašamo od večjega vira toplote k porabnikom po cevnem geografsko razpršenem območju/omrežju. Proizvedena toplota prihaja do posameznih stanovanjskih objektov in drugih objektov po vročevodnem sistemu, ki iz omrežja preko toplotne postaje prehaja v objekt in tako z daljinskim ogrevanjem nadomestimo manjše ogrevalne naprave po stavbah. V enotah za proizvodnjo energije se voda ogreje do ustrezne temperature in nato s črpalkami distribuira skozi celotno omrežje, v tleh do uporabnikov oz. odjemalcev. Vzporedno po omrežju v povratnih ceveh se ohlajena voda vrača nazaj v proizvodnjo toplarne, da se ponovno ogreje na ustrezno temperaturo. Nosilec toplote v vročevodnem sistemu je kemično pripravljena vroča/topla voda, ki kroži v ceveh.

Proizvodni vir lahko proizvaja samo toploto, toploto in elektriko (znani kot kogeneracije) ali pa elektriko, toploto in hlad (znani kot trigeneracija). Sočasna proizvodnja z različnimi energetskimi viri energije ima dokazano številne prednosti in možnosti v primerjavi z ločeno. Glavna prednost je predvsem varčevanje primarne energije brez ogrožanja kakovosti in zanesljivosti oskrbe potrošnikov z energijo, zmanjšanje emisij na enoto produkta (prašnih delcev PM10 in PM2.5), povečanje izkoristka primarne energije in večji obremenitveni faktor ter s tem nižja obremenitev cene energije s fiksnimi stroški.

Povečanje obsega obnovljivih virov izhaja tako iz okoljskih zahtev, po drugi strani pa je v večjih sistemih, ki imajo več kot 4.000 obratovalnih ur, možna kombinacija različnih virov in je vključevanje obnovljivih virov skupaj s subvencijami/podporami toliko bolj ekonomično.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
 

Theme picker

Proizvajajte

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice