Nasveti pri nakupu vozila

Nasveti pri nakupu vozila

Razumevanje vozila je med ljudmi zelo različno, saj ga malo ljudi obravnava kot prevozno sredstvo. Velika večina nas v njem vidi statusni simbol, kar pa je z racionalnega stališča popolnoma narobe. Pri nakupu in izbiri vozila velikokrat svoje odigrajo tudi emocije.

Če izhajamo iz zgoraj zapisanega, potem je potrebno najprej narediti premislek, ali svoj avtomobil sploh potrebujemo. Poleg hoje (krajše razdalje po mestu), kolesa in javnih prevoznih sredstev so na voljo še taksi službe, najem vozila (rent-a-car) in moderne oblike organiziranja prevozov, kot sta na primer skupna delitev avtomobila (angl. carsharing) ali skupen prevoz, organiziran preko svetovnega spleta. Vse te oblike lahko nadomestijo nakup lastnega vozila.

Če je vseeno sprejeta odločitev o nakupu vozila, je najprej treba razmisliti o potrebni velikosti in namenu vozila. V splošnem velja, da so manjša vozila cenejša in s tem imajo tudi nižjo amortizacijo. Prav tako so posebne karoserijske variante (kupeji, kabrioleti, športni terenci), ki so predvsem modne in jih dejansko ne potrebujemo, dražje. Izbira velikega vozila samo zaradi nekaj poti na leto, ko gre družina na dopust, ni racionalno.

Poseben poudarek je treba nameniti obliki pogonskega energenta za vozila. Danes so vozila poleg običajnega bencina in dizla lahko gnana tudi na ostale energente, kot so avto plin, stisnjen zemeljski plin, bioetanol, biodizel, elektrika, … Vsak od energentov ima svojo specifiko, saj je od njega odvisen tudi domet vozila, zato ni samo cena energenta tista, ki nas mora voditi pri nakupu. Previdnost je tudi potrebna, ko gre za alternativne pogone, saj ima avtomobili posledično različno nabavno ceno, , zelo pomembna pa je tudi razširjenost polnilne mreže.

Na koncu moramo zapisati še priporočilo glede izbrane dodatne opreme vozila. V kolikor se kupuje novo vozilo, velja napotek, da se odločite samo za opremo, ki jo boste tudi uporabljali. Le-ta namreč zelo dvigne ceno vozila, prav tako pa dodatna masa opreme pomeni večjo porabo goriva.

Nasveti pri nakupu električnega vozila

Pomembno je da izberemo vozilo ki bo prilagojeno našim vsakodnevnim potrebam:

 • Veliko modelov električnih vozil je na voljo z več različnimi kapacitetami baterije. V primeru, da se bomo večino časa vozili le na krajše razdalje ni smotrno, da izberemo model z največjo kapaciteto baterije. Preverimo ali morda za naše potrebe zadostuje že model z manjšo zmogljivostjo, ki je praviloma tudi cenejši, med potjo na morje pa se bomo raje nekajkrat na leto poslužili uporabe hitre polnilnice.
 • Upoštevajmo, da se v zimskih razmerah lahko efektivna zmogljivost baterije zmanjša za približno 15 odstotkov od uradno navedene kapacitete. Prav tako bo z leti zmogljivost baterije pri povprečno prevoženih 10.000 km/leto padala za okoli 3 odstotke na leto.
 • Pozanimajte se tudi o pogojih garancije na baterijski sklop vozila, pogoji se lahko med ponudniki električnih vozil razlikujejo.
 • Kaj pa obraba baterij? Bodite mirni - baterije v aktualnih modelih električnih vozil ob normalni uporabi ne bo potrebno menjati do konca življenjske dobe vozila.

Pozorni bodimo na morebitne ugodnosti pri prodajalcih:

 •  Dobro preglejte trenutno ponudbo vozil, prodajalci ponujajo najrazličnejše ugodnosti, od menjav »staro-za novo«, ugodne cene za testna vozila itd…

Izkoristimo vse ugodnosti ki jih pri nakupu in lastništvu električnega vozila nudi država:

 • Subvencija ali najem kredita pri Eko skladu 
 • Električna vozila so oproščena plačila letnega nadomestila za uporabo cest.

Prihranimo z domačim polnjenjem električnega vozila:

 • Za hitro polnjenje električnih vozil preko noči boste potrebovali trofazni hišni priključek.
 • Priporočljiv je nakup pametne domače polnilne postaje. Ta spremlja porabo ostalih večjih porabnikov (toplotna črpalka, pralni stro, sušilni stroj, indukcijska plošča...) in ob vklopu le teh ustrezno zmanjša moč polnjena električnega vozila. S tem se boste izognili povečanim stroškom za »omrežnino«, ki bi sicer sledili povečanju zmogljivosti hišnega odjemnega mesta na primer na 3x25A.
 • Pri izbiri ponudnika električne energije za gospodinjstvo se pozanimajte, ali je za lastnike električnih vozil na voljo kakšna posebna ponudba z dodatnimi ugodnostmi (vključitev v ponudnikov sistem polnjenja, ugodnejše tarife, možnosti ugodnih paketnih ponudb…).

Ključne dodatne ugodnosti o katerih se je smotrno pozanimati:

 • Možnosti prihrankov pri obveznem avtomobilskem zavarovanju,
 • Dodatne možnosti dostopa in parkiranja za električna vozila,
 • Možnosti koriščenja rezerviranih prometnih pasov,
 • Možnosti koriščenja ugodnosti pri dobaviteljih električne energije v slopu paketnih ponudb.

Ohranite okolje čisto

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice