Novice

Novice

SolarPower Europe: Slovenija več kot podvojila svoje fotovoltaične cilje do 2030

Dvanajst držav članic EU, ki so do roka – konca junija – Evropski komisiji dostavile revidirane nacionalne energetske in podnebne načrte (NEPN), je svoje ambicije na področju sončne energije povečalo v povprečju za okoli 63 % ter skupne cilje EU na tem področju povečalo za 90 GW na 425 GW do leta 2030, so v petek sporočili iz lobistične skupine SolarPower Europe. Slovenija je po njihovih ocenah svoj cilj na področju fotovoltaike v primerjavi s prejšnjim NEPN več kot podvojila.

Vodja Centra za energetsko učinkovitost na Institutu 'Jožef Stefan' (CEU IJS) Stane Merše je aprila med drugo javno predstavitvijo v okviru procesa posodobitve NEPN povedal, da bi lahko v Sloveniji do leta 2030 presegli 3 GW inštaliranih zmogljivosti sončnih elektrarn.

Glede na projekcije SolarPower Europe bo sicer Slovenija svoje cilje iz prvotnega NEPN-a dosegla v naslednjem letu, posodobljene cilje pa po letu 2027. V ločeni študiji je ocenila, da naj bi Slovenija letos dodala 356 MW novih sončnih zmogljivosti, naslednje leto 421 MW, leta 2025 498 MW in leta 2026 627 MW.

To pa pomeni, da bi lahko glede na napovedi SolarPower Europe Slovenija naslednje leto imela 1,55 GW skupnih sončnih zmogljivosti, do leta 2025 2,05 GW in do leta 2026 2,67 GW.

Medtem so ocene ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) za letošnje rast bolj skromne. Kot so sporočili, za letos predvidevajo malce višjo številko glede inštaliranih kapacitet sončnih elektrarn kot v letu poprej. »Če vzamemo številko iz poročila Agencije za energijo, da je bilo v letu 2022 postavljeno nekaj manj kot 200 MW sončnih elektrarn, pričakujemo za leto 2023 nekaj čez 200 MW,« so dejali.

Vodja tržnega obveščanja pri SolarPower Europe Raffaele Rossi je ob objavi zadnje analize dejal, da ta razkriva spremembe pri razmišljanju vlad o sončni energiji. »Toda glede na to, da je vloga ciljev preseči običajno poslovanje in začrtati načrte za nov energetski sistem, trenutne ambicije še vedno niso dovolj. Upravljavci omrežij, državljani, podjetja in ponudniki energije se morajo vsi pripraviti na novo resničnost – energetski sistem, ki bo baziral na sončni energiji in drugih obnovljivih virov energije,« je še omenil Rossi.

Evropska komisija je sicer zastavila cilj, da bi EU do leta 2030 dosegla 750 GW skupnih inštaliranih sončnih zmogljivosti.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
18. avgust 2023
681

Theme picker


Bodite obveščeni o aktulanih vsebinah.

Prijavite se na e-novice

Informirajte se

Prijava na eNovičnik

Bodite obveščeni o aktulanih vsebinah na portalu TRAJNOSTNA ENERGIJA

Prijavite se na e-novice

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice