Novice

Novice

RRA Zasavje cilja na proizvodnjo 250 ton zelenega vodika letno

Regionalna razvojna agencija (RRA) Zasavje je bila s partnerji uspešna na razpisu H2Regions, ki dodeljuje pomoč evropskim regijam za razvoj čistih oziroma zelenih vodikovih tehnologij. Britansko podjetje Element Energy ji bo tako svetovalo pri razvoju projekta, s katerim želijo v zasavski regiji vzpostaviti dve večji enoti za proizvodnjo zelenega vodika.

V letu 2022 je RRA Zasavje vodila pripravo projektnega koncepta za integracijo čistih vodikovih tehnologij v zasavski regiji. V sodelovanju s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE), Steklarno Hrastnik, Elesom, Plinovodi, Inštitutom Jožef Stefan (IJS), SRIP - Krožno gospodarstvo in drugimi so v prejšnjem letu razvili koncept projekta, ki predvideva proizvodnjo okoli 250 ton zelenega vodika na leto. Ta zeleni vodik bo proizveden z elektrolizo, pri čemer mora biti proces napajan z električno energijo iz obnovljivih virov energije, pravijo v RRS Zasavje in dodajajo, da so v sklopu razvoja koncepta tega projekta predlagali tudi načine za lokalno uporabo proizvedenega plina.

»Kot regija z bogato tradicijo v energetiki je smiselno, da to dejavnost ohranimo. Pri tem je pomembno, da preidemo na najsodobnejše in čiste tehnologije ter uporabimo ohranjeno energetsko infrastrukturo oziroma vodikove tehnologije integriramo v industrijsko dejavnost v regiji. Z zelenim vodikom lahko povečamo energetsko neodvisnost regije, razogljičimo industrijsko dejavnost, sprožimo razvoj novih poslovnih modelov in spodbudimo razvoj novih gospodarskih dejavnosti, ki uporabljajo vodik kot vstopni reagent (surovino),« je ob tem povedal koordinator priprave projektnega koncepta Kristijan Adamlje iz RRA Zasavje.

Razvoj zasavskega vodikovega projekta bo sedaj podprlo svetovalno podjetje Element Energy iz Velike Britanije, ki bo zasavski regiji v letu 2023 nudilo 360 svetovalnih ur oziroma 45 dni za razvoj vodikovega projekta. Cilj svetovanja je izdelana projektna dokumentacija, pravijo v RRA Zasavje.

 

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
25. januar 2023
273

Theme picker


Bodite obveščeni o aktulanih vsebinah.

Prijavite se na e-novice

Informirajte se

Prijava na eNovičnik

Bodite obveščeni o aktulanih vsebinah na portalu TRAJNOSTNA ENERGIJA

Prijavite se na e-novice

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice