Novice

Novice

Parlament: OVE morajo do 2030 predstavljati 42,5 % vse porabljene energije v EU; cilj je 45

Poslanci Evropskega parlamenta so v skladu z zelenim dogovorom in načrtom REPowerEU glasovali za povečanje uporabe energije iz obnovljivih virov energije (OVE). Slednji morajo do leta 2030 tako predstavljati 42,5 odstotka celotne porabe energije v EU, končni cilj pa je 45 odstotkov. Nacionalni organi morajo tudi pohitriti postopke odobritve za izdajo dovoljenj za nove OVE proizvodne enote.

Nacionalni organi imajo za odobritev novih proizvodnih enot, kot so sončni paneli in vetrne turbine, na voljo tako največ 12 mesecev, če se te nahajajo na tako imenovanih namenskih območjih za obnovljive vire energije. Na drugih območjih pa postopek ne bi smel trajati dlje kot 24 mesecev. V skladu s posodobljeno direktivo o energiji iz obnovljivih virov, o kateri sta se dogovorila Evropski parlament in Svet, bo zakonodaja tudi pospešila postopke izdaje dovoljenj za prilagoditev obstoječih proizvodnih enot.

Medtem naj bi v prometnem sektorju z uvedbo energije iz obnovljivih virov do leta 2030 dosegli 14,5-odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, in sicer z uporabo večjega deleža naprednih biogoriv in večjo kvoto za goriva iz obnovljivih virov nebiološkega izvora, kot je vodik.

Poslanci so dosegli tudi, da bodo države članice določile okvirni cilj za inovativno tehnologijo, ki uporablja obnovljive vire energije, v višini vsaj 5 odstotkov novih nameščenih zmogljivosti za energijo iz obnovljivih virov, pa tudi zavezujoč okvir za čezmejne energetske projekte.

Obenem so zahtevali strožja merila glede uporabe biomase, s čimer želijo preprečiti, da bi Evropska unija subvencionirala netrajnostne prakse. Biomaso je treba pridobivati na način, ki ne bo negativno vplival na kakovost tal in biotsko raznovrstnost, so poudarili.

Po navedbah nemškega evropskega poslanca ta direktiva dokazuje, da je Bruselj lahko »nebirokratski in pragmatičen. Za obnovljive vire energije smo opredelili, da so v prevladujočem javnem interesu in racionalizirali postopek njihove odobritve. Osredotočamo se na vetrno energijo, fotovoltaiko, vodno energijo, geotermalno energijo in plimske tokove. Biomasa iz lesa bo še naprej uvrščena med obnovljive vire energije. V skladu z načelom pozitivnega molka organa se bodo naložbe štele za odobrene, če od upravnih organov ne bo odgovora. Zdaj nujno potrebujemo še zasnovo trga električne energije v Uniji in takojšen prehod na vodik za okolju prijaznejši prehod«, je dejal.

Zakonodaja je bila sprejeta s 470 glasovi za, 120 proti in 40 vzdržanimi glasovi. Veljati bo začela po tem, ko jo bo uradno potrdil Svet.

Zakonodajo bodo posodobili na podlagi svežnja Pripravljeni na 55, ki obstoječo podnebno in energetsko zakonodajo prilagaja novemu cilju Unije, da bi se emisije toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjšale za najmanj 55 odstotkov. Predlagane cilje so upoštevali tudi v okviru svežnja REPowerEU, katerega namen je zmanjšati evropsko odvisnost od uvoza fosilnih goriv iz Rusije po njenem napadu na Ukrajino.

Značke:
Povezave
Dokumenti
Povezani članki
14. september 2023
697

Theme picker


Bodite obveščeni o aktulanih vsebinah.

Prijavite se na e-novice

Informirajte se

Prijava na eNovičnik

Bodite obveščeni o aktulanih vsebinah na portalu TRAJNOSTNA ENERGIJA

Prijavite se na e-novice

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice