Arhiv novic

Arhiv novic

Višje subvencije za samooskrbe po novi shemi

Na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo (MOPE) pojasnjujejo, da se bo število novih vlog za priključitev samooskrbnih elektrarn po novi shemi deloma zmanjšalo, obljubljajo pa višje subvencije.

»Kolikšno bo to zmanjšanje, pa bomo videli glede na število vloženih vlog za soglasje za priključitev v tem in prihajajočih mesecih,« so pojasnili.

Ob tem opominjajo, da lahko vsi tisti, ki so podali vlogo za soglasje za priključitev samooskrbne sončne elektrarne do vključno 31. decembra 2023, te projekte realizirajo še letos po stari uredbi o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije.

Za letos tako še pričakujejo izvajanje izdatnega števila projektov po stari shemi o samooskrbi.

Na ministrstvu še poudarjajo, da se, podobno kot za samooskrbo po stari net metering shemi, tudi za shemo po novi uredbi pripravlja naložbena pomoč, pri čemer bodo subvencije za izvedbo samooskrbnih elektrarn po novi shemi višje.

Za investitorja, ki se odloča za sončno elektrarno, pa je poleg finančnih spodbud pomembna predvsem jasna finančna slika projekta in zagotovila, da se bo regulativni okvir dolgoročno ohranjal ter evolucijsko dopolnjeval, pri čemer se mora investicija v samooskrbno OVE elektrarno dolgoročno izplačati, pravijo na MOPE.

»Za investitorja je ključno, da ve, kakšne koristi ima od izvedbe projekta, tako finančne, podnebne kot okoljske,« še dodajajo.

Tudi evropska direktiva o spodbujanju energije iz obnovljivih virov postavlja regulativni okvir za samooskrbo, v sklopu katerega se tržna načela postavlja kot ena od ključnih pri urejanju samooskrbe.

A kot opozarjajo na MOPE, je trenutno stanje nekoliko bolj kompleksno, kar je predvsem posledica nestanovitnosti cen električne energije in trga električne energije, ukrepov regulacije cen ter prilagajanja delovanja samega elektroenergetskega sistema in omrežij zelenemu energetskemu prehodu. 
 

MOPE je v javno obravnavo posredoval tudi predlog dopolnitve uredbe ZSROVE, ki prinaša spremembe glede obračuna prevzete električne energije za skupnostno samooskrbo in ohranja sistem netiranja, kot ga je poznal EZ-1, le da na (najmanj) mesečnem nivoju.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice