Arhiv novic

Arhiv novic

Vetrne elektrarne na morju bi lahko postale 900 milijard evrov vredna industrija

V naslednjih dveh desetletjih se bo gradnja vetrnih zmogljivosti na morju izjemno razširila in bo pomembno prispevala k prizadevanju po dekarbonizaciji energetskih sistemov in zmanjšanju onesnaževanja zraka ter k proizvodnji električne energije, navaja novo poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA).

IEA ugotavlja, da bi se lahko do leta 2040 svetovne vetrne zmogljivosti na morju povečale za 15-krat,  čimer bi skupne naložbe v to področje znašale okoli bilijon ameriških dolarjev (900,478 milijarde evrov). K temu bodo pomembno prispevali upadajoči stroški gradnje, podporne državne politike in izjemen tehnološki napredek, kot so denimo večje turbine in plavajoči temelji.

Poročilo IEA tudi ugotavlja, da bi lahko tehnologija gradnje vetrnih elektrarn na morju veliko hitreje rasla z okrepljeno podporo oblikovalcev politik. Evropa je vodilna pri gradnji novih vetrnih elektrarn na morju in bo na tem področju v prihodnosti postala vodilna svetovna regija ter nosilka razvoja te tehnologije. Trenutno je v EU skoraj 20 GW vetrnih zmogljivosti na morju. Z že obstoječimi politikami bi se do leta 2040 ta številka lahko povzpela na skoraj 130 GW. Če pa bo Evropska unija dosegla zastavljene cilje brezogljičnosti, bi se lahko vetrne zmogljivosti na morju do leta 2040 povečale na približno 180 GW in s tem postale največji posamezni vir proizvodnje električne energije v Uniji.

Eden od bolj ambicioznih scenarijev, ki jih omenja poročilo, predvideva spodbujanje novih politik, ki bi povečale povpraševanje po čistem vodiku, kar bi prav tako lahko močno povečalo število evropskih vetrnih elektrarn na morju. Ogromen potencial, ki jih imajo vetrne zmogljivosti na morju, kaže tudi razvoj plavajočih turbin, ki bi lahko pripomogle k nadaljnji rasti tovrstnih kapacitet. Teoretično bi tako energija iz vetrnih elektrarn na morju več kot zadovoljila potrebe po električni energiji na več ključnih energetskih trgih, vključno z Evropo, ZDA in Japonsko. Industrija mora nadaljevati s hitrim razvojem vetrnih tehnologij, tako da bodo vetrne turbine še naprej rasle tako v velikosti in zmogljivosti, kar seveda prinaša več proizvedene energije in nadaljnje zniževanje stroškov gradnje tovrstnih kapacitet.

Hkrati bi to lahko omogočilo vetrni tehnologiji, da postane konkurenčnejša proizvodnji energije iz plina in tudi vetrnim elektrarnam na kopnem, navaja poročilo IEA, ki v vsem tem prepoznava velike poslovne priložnosti za naftna in plinska podjetja, ki bi tako lahko izkoristila svoja znanja o gradnji objektov na morju.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice