Arhiv novic

Arhiv novic

Tudi Slovenija podpisala listino EU o sončni energiji

Energetski ministri 23 članic EU in predstavniki 100 podjetij iz evropskega sektorja sončne energije so podpisali listino EU o sončni energiji, so sporočili iz združenja SolarPower Europe.

S podpisom listine so se države in podjetja zavezale k podpori proizvodnje zmogljivosti iz sončne energije. »Listina EU o sončni energiji, ki temelji na strategiji EU za sončno energijo iz leta 2022, utrjuje dejstvo, da je fotovoltaika zdaj vodilna energetska tehnologija,« je ob podpisu listine dejala predsednica SolarPower Europe Walburga Hemetsberger.

Navkljub podpisu so v združenju pozvali h konkretnim ukrepom na evropski in nacionalni ravni v podporo proizvajalcem v solarni industriji. To vključuje čimprejšnjo uvedbo meril odpornosti pri javnih naročilih in dražbah, sprostitev podpor subvencij in vzpostavitev namenskega financiranja EU za sončno energijo.

Listina sicer poziva vlade in podjetja k razširitvi proizvodnih zmogljivosti v Evropi, kjer je to mogoče, v skladu s pričakovanim povpraševanjem po fotovoltaičnih izdelkih. Hkrati se mora spodbujati tudi inovativne oblike uporabe sončne energije, med drugim tudi agrofotovoltaika.

Poleg Slovenije so listino podpisale še Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Španija in Nizozemska.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice