Arhiv novic

Arhiv novic

Sprejeta prenovljena direktiva o energetski učinkovitosti stavb

Evropska komisija (EK) je pozdravila sprejetje okrepljene direktive o energetski učinkovitosti stavb, ki je še en mejnik evropskega zelenega dogovora, so sporočili iz EK.

Direktiva določa okvir za države članice za zmanjšanje emisij in porabe energije v stavbah po vsej EU, od domov in delovnih mest do šol, bolnišnic in drugih javnih stavb. Kot so pojasnili na EK, revidirana direktiva določa »ambiciozne« cilje za zmanjšanje skupne porabe energije v stavbah po vsej EU, ob upoštevanju nacionalnih posebnosti. Državam članicam prepušča, na katere stavbe se lahko usmerijo in katere ukrepe je treba sprejeti.

 Vsaka država članica bo tako morala sprejeti svojo nacionalno krivuljo za zmanjšanje povprečne porabe primarne energije v stanovanjskih stavbah, in sicer za 16 % do leta 2030 in za 20–22 % do leta 2035. Za nestanovanjske stavbe bodo morale do leta 2030 prenoviti 16 % najmanj učinkovitih stavb, do leta 2033 pa 26 % najmanj učinkovitih stavb. Države članice bodo sicer imele možnost, da nekatere kategorije stanovanjskih in nestanovanjskih stavb izvzamejo iz teh obveznosti, vključno s stavbami zgodovinskega pomena in počitniškimi domovi.

 Vse nove stanovanjske in nestanovanjske stavbe bodo glede na direktivo morale imeti ničelne emisije iz fosilnih goriv na kraju samem, in sicer od 1. januarja 2028 za stavbe v javni lasti in od 1. januarja 2030 za vse druge nove stavbe z možnostjo posebnih izjem.

 Okrepljena direktiva vsebuje tudi nove določbe za postopno opuščanje fosilnih goriv iz ogrevanja v stavbah in spodbujanje uvajanja sončnih elektrarn ob upoštevanju nacionalnih okoliščin. Države članice bodo tako morale zagotoviti tudi, da bodo nove stavbe »pripravljene na sončno energijo«. Subvencije za samostojne kotle na fosilna goriva od 1. januarja 2025 ne bodo več dovoljene. Prav tako bo direktiva po prepričanju EK spodbudila uporabo trajnostne mobilnosti z določbami o predhodnem polaganje kablov, polnilnih postajah za električna vozila in parkirnih mestih za kolesa.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice