Arhiv novic

Arhiv novic

RE-Source: Za 55 % več sklenjenih pogodb PPA v 2023

Korporativne pogodbe o nakupu električne energije (PPA) v Evropi so lani zrasle za 55 % in dosegle rekordnih 10,4 GW pogodbene zmogljivosti, pri čemer so bili posli s sončno energijo vodilni, je sporočila platforma RE-Source.

To je v primerjavi s 6,7 GW, sklenjenimi leta 2022, in prejšnjim letnim vrhom iz leta 2021, ko je bilo podpisanih 7,6 GW pogodb PPA, je povedala Annie Scanlan iz platforme za obnovljive vire RE-Source. Od zmogljivosti PPA za leto 2023 je bilo lani podpisanih rekordnih 6,1 GW solarnih PPA pogodb v primerjavi z 2,7 GW leta 2022.

Pojav kolektivnih pogodb PPA in inovativnih shem financiranja so bili ključna gonilna sila za sklenitev pogodb PPA v povezavi s sončno energijo, ki so omogočile večjemu številu kupcev, da sodelujejo pri nabavi obnovljive energije, je povedal Simon Dupond iz SolarPower Europe. Lani smo videli tudi prve pogodbe PPA, ki združujejo elektriko in shranjevanje, ter prve pogodbe PPA za proizvodnjo zelenega vodika, je dejala Scanlan.

Španija je še naprej »najboljša v razredu« na evropskem trgu PPA, saj je dodala skoraj 3 GW nove PPA zmogljivosti z 31 podpisanimi posli leta 2023, tesno ji sledi Nemčija z nekaj več kot 2 GW, je dodala Scanlan.

Druge države, kot so Francija, Združeno kraljestvo in Švedska, so prav tako opazile opazno rast aktivnosti glede pogodb PPA, kar odraža zagon po vsej celini k sprejemanju obnovljivih virov energije, je opozorila. Če pogledamo naprej, »se zdi, da je Nemčija pripravljena izzvati Španijo za naziv najbolj aktivnega trga PPA«, je dejala.

Kljub rahlemu padcu v letu 2022, ki ga pripisujejo nestanovitnosti trga kot posledica ruske vojne proti Ukrajini, se je Nemčija leta 2023 močno okrepila s skupno 30 pogodbami PPA, kar je skoraj enako kot Španija, je opozorila.

Med najbolj aktivnimi industrijami so bila še vedno 'big tech' podjetja, pri čemer sta s podpisanimi dogovori prevladovala Amazon in Google, je dejala Scanlan. Kar zadeva vetrni sektor, se vetrna energija na morju pojavlja kot pomembno področje rasti, je dejal Guy Brindley iz WindEurope.

Na podlagi zagona iz prejšnjih let so analitiki dejali, da so optimistični glede obetov za leto 2024, pri čemer so poudarili potencial rasti sektorjev, kot so potrošniško blago, proizvodnja in maloprodaja. Ob manj nestanovitnih cenah PPA in naraščajočem povpraševanju podjetij so analitiki napovedali robustno leto, ki je pred nami, s pričakovanji, ki bodo leta 2024 presegla 10 GW pogodbene zmogljivosti.

Dodajmo, da je bila tudi v Sloveniji lani podpisana prva pogodba PPA, in sicer med idrijskim Kolektorjem in švicarskim podjetjem Axpo. 
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice