Arhiv novic

Arhiv novic

Pristojno ministrstvo pripravilo predlog spremembe uredbe o podporah elektriki iz obnovljivih virov

Ministrstvo za infrastrukturo (MzI) je začelo javno obravnavo predloga sprememb in dopolnitev uredbe o podporah elektriki, proizvedeni iz obnovljivih virov energije (OVE) in v soproizvodnji toplote in elektrike (SPTE) z visokim izkoristkom. Kot pojasnjujejo na MzI, se s predlagano spremembo  v izračun spremenljivega dela referenčnih stroškov vključujejo stroški za nakup emisijskih kuponov. Dodatno se za podjetja, ki so se zaradi epidemije COVID-19 v obdobju med 1. januarjem 2020 in 30. junijem 2021 znašla v težavah, vključuje izjema glede možnosti pridobitve podpor.

»Predlog uredbe predvideva, da mora upravljalcu proizvodne naprave SPTE, ki je vključen v sistem Skupnosti za trgovanje s pravicami do emisije toplogrednih plinov v skladu z zakonom, ki ureja varstvo okolja, Center za podpore do 15. marca izplačati letni poračun stroškov za nakup potrebnih emisijskih kuponov, pri čemer upošteva letno količino proizvedene električne energije v preteklem letu, za katero je proizvodna naprava SPTE prejela podporo, ter povprečno ceno emisijskih kuponov (PCEK) za preteklo leto,« pojasnjujejo na MzI.

Povprečno ceno emisijskih kuponov vsako leto do 28. februarja na svoji spletni strani objavi Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO).

Kot nadalje pravijo na MzI, »izpostavljena sprememba velja za tiste proizvodne naprave, ki so vključene v trgovalno shemo ETS. Vštevanje spremenljivega dela referenčnih stroškov zaradi nakupov emisijskih kuponov se bo opravilo prvič v letu 2021, pri čemer bodo upoštevni relevantni podatki iz preteklega leta. Lastniki proizvodne naprave, ki so vključene v trgovalno shemo ETS, bodo morali izkazati svoje upravičenje na podlagi verodostojnih listin, ki jih bo v postopku predložitve zahtevala agencija«.

Predlog uredbe po navedbah MzI prav tako razširja obseg upravičencev do podpore na tista podjetja, ki 31. decembra 2019 niso bila v težavah, vendar pa so se znašla v težavah v obdobju med 1. januarjem 2020 in 30. junijem 2021 zaradi epidemije COVID-19.

Zainteresirana javnost lahko morebitne pripombe na predlog uredbe odda najkasneje do 29. januarja 2021.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice