Arhiv novic

Arhiv novic

MOPE opozarja na daljši odzivni čas za vključitev v sistem net meteringa

Zaradi izredno povečanega obsega nameravanih investicij v sončne elektrarne na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo (MOPE) pričakujejo podaljšan odzivni čas pri elektrooperaterjih in izvajalcih.

S koncem leta 2024 se namreč izteka rok za vključitev v sistem samooskrbe z letnim netiranjem (net metering), zato na Ministrstvu opozarjajo vse investitorje na predpisane roke in obveznosti, ki jih morajo izpolniti, da bi se lahko pravočasno vključili v ta sistem. Prvi pogoj je, da je odjemalec elektrooperaterju podal vlogo za soglasje za priključitev naprave za samooskrbo do vključno 31. decembra 2023. Drugi pogoj pa, da ga je elektrooperater do vključno 31. decembra 2024 registriral kot končnega odjemalca s samooskrbo. Do konca tega leta pa se mora odjemalec registrirati pri elektrooperaterju kot končni odjemalec s samooskrbo.

Na MOPE dodajajo, da je bila porast vlog za izdajo soglasja za priključitev ob koncu leta 2023 izjemna, saj je bilo v januarju 2023 vloženih 1.800, v decembru pa 14.000 tovrstnih vlog.

 Preden se investitor sicer lahko registrira pri elektrooperaterju kot končni odjemalec s samooskrbo, mora imeti soglasje za priključitev za samooskrbo, postavljeno napravo za samooskrbo, sklenjeno pogodbo o samooskrbi z dobaviteljem električne energije in priklopljeno napravo s strani elektrodistributerja. »Brez vsega naštetega registracija ne bo možna,« še dodajajo na MOPE.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice