Arhiv novic

Arhiv novic

Malo zanimanja za posodobitev daljinskih sistemov

Na javni razpis za prestrukturiranje daljinskih sistemov na OVE je Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) prejelo le tri prijave, je opozoril generalni direktor direktorata za energijo na MOPE Hinko Šolinc.

Spomnimo, maja lani je država objavila javni razpis za sofinanciranje prestrukturiranja daljinskih sistemov na obnovljive vire energije (OVE) za obdobje 2023 do 2025.

»Razpis je namenjen temu, da se lahko obstoječi daljinski sistemi, tudi veliki, kot sta Ljubljana in Maribor, prestrukturirajo na OVE. Na voljo je trenutno 11 milijonov EUR, sredstva se bodo celo povišala, žal pa ugotavljamo, da smo na razpis v več kot pol leta prejeli zgolj tri vloge, od katerih se še ena dopolnjuje,« je pojasnil Šolinc na nedavni novinarski konferenci na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). 

Dodal je, da se trenutno na tem področju tako soočamo s pomanjkanjem idej in projektov s strani izvajalcev oskrbe s toploto.

Na vprašanje, zakaj se daljinski sistemi v Sloveniji ne prestrukturirajo hitreje, je Šolinc pojasnil, da je prestrukturiranje večjih sistemov zahtevnejše.

»Pri večjih daljinskih sistemih je potrebno izvesti veliko večje posodobitve. Največji sistem v Ljubljani se bo z veliko zamudo s premoga prestrukturiral na plin, žal 20 let prepozno,« je dejal Šolinc.

Hkrati pa imamo v Sloveniji manjše sisteme, kjer se oskrba toplote izvaja na podlagi koncesijskih pogodb. »Imamo še vedno veliko veljavnih starih koncesijskih pogodb. Navkljub zakonskim določbam, ki zavezujejo koncesionarje, ti koncesionarji zaradi obstoječih koncesijskih pogodb niso obvezani narediti ničesar,« je dejal Šolinc.

Pojasnil je, da so nekatere pogodbe stare tudi 30 let ali več, in so bile sklenjene v časih, ko je bil zemeljski plin veliko bolj zaželen. Do izteka teh pogodb pa nekateri distributerji toplote ne bodo vlagali veliko v posodobitev sistemov. V še obstoječe pogodbe pa je po besedah Šolinca težko poseči, celo z zakonskimi določbami.

Spomnil je še, da so v primeru manjših sistemov že lep čas na voljo sredstva za preoblikovanja sistemov na lesno biomaso in druge obnovljive vire. Pri manjših sistemih, ki so pretežno na biomaso, pa ni bilo zaznati tako drastičnega dviga cen toplote, je dodal.

Glede koncesij je medtem minister Bojan Kumer pojasnil, da bo na podlagi novega energetskega zakona, ki trenutno sicer stoji v parlamentarni proceduri, tudi država dobila besedo pri sklenitvi novih pogodb.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice