Arhiv novic

Arhiv novic

Letos bi lahko bilo priklopljenih 450 MW samooskrbnih zmogljivosti

Glede na izdana soglasja bi lahko letos na omrežje priklopili 36 tisoč sončnih elektrarn za samooskrbo, je dejal Ciril Kafol iz Elektra Gorenjska na 8. strateški konferenci elektrodistribucije Slovenije. To ustreza približno 450 MW.

Kot je na konferenci pojasnil Kafol, so distribucije v zadnjih štirih letih izdale nekaj čez 62 tisoč soglasij za priključitev samooskrbnih sončnih elektrarn, zavrnile so jih 12.300, kar predstavlja 17 % vseh vlog. »Distribucijsko omrežje je bilo tako sposobno v tem obdobju absorbirati 83 % vseh vlog oziroma želja investitorjev po gradnji samooskrbnih sončnih elektrarnah,« je pojasnil Kafol.

Lani so distribucije prejele 46 tisoč vlog, 20 tisoč v zadnjih dveh mesecih leta 2023. »Seveda tega vsega distribucije niso utegnile podelati, leto smo tako pričeli z 22 tisoč nerešenimi vlogami,« je še omenil Kafol. Izziv za distribucijska podjetja je sedaj do konca junija podelati vse te vloge in izdati soglasja oziroma odločbe o zavrnitvi.

Kafol je še dejal, da je bilo od 62 tisoč izdanih soglasij v zadnjih štirih letih dejansko priklopljenih 40 tisoč elektrarn. Njihova skupna priključna moč pa znaša okoli 500 MW. »Zdaj je v Sloveniji priklopljenih skoraj 50 tisoč sončnih elektrarn, to se pravi samooskrbnih in ostalih. Njihova skupna moč je 1.100 MW. Po proizvodni moči samooskrbne sončne elektrarne dejansko predstavljajo okoli polovico vseh zmogljivosti, medtem ko jih je po številu enormno več,« je še dejal Kafol.

Hkrati je pojasnil, da če so v obdobju 2020-2024 izdali 62 tisoč soglasij, bo letos od 22 tisoč neobdelanih vlog še za okoli 14 tisoč vlog dobilo pozitivno mnenje, kar pomeni skupaj 76 tisoč soglasij za priključitev samooskrbnih elektrarn. »Do sedaj je bilo priklopljenih 40 tisoč elektrarn za samooskrbo, letos pa bi jih morali priklopiti še 36 tisoč. Seveda se vsi investitorji ne bodo odločili, da bodo prešli v fazo gradnje navkljub pozitivnemu soglasju. A ta številka je več kot dvakrat večja od števila priključenih elektrarn v lanskem letu, ki znaša okoli 16 tisoč,« dodaja Kafol.

Opozarja, da to pred velik izziv predstavlja tako inštalaterje sončnih elektrarn kot elektrodistribucijska podjetja, da zadostijo potrebam investitorjev v letošnjem letu. »Ali bomo lahko ta izziv izpolnili ali pa našli kakšno drugo rešitev, je še odprto vprašanje,« je sklenil Kafol.

Kafol je še pojasnil, da znaša povprečna priključna moč do sedaj priklopljenih samooskrbnih sončnih elektrarn po shemi letnega net meteringa 12,7 kW.  Skupna zmogljivost omenjenih 36 tisoč sončnih elektrarn bi potemtakem znašala okoli 450 MW.

Zaradi zaključka net meteringa pa se stvari na področju samooskrbe bistveno spreminjajo, pa je povedal predsednik uprave Elektra Celje Boris Kupec. »Verjamem, da se gradnja novih sončnih elektrarn seli na srednjenapetostni nivo in na degradirana in industrijska območja, kjer je primerna omrežna infrastruktura že zgrajena in to ne bo povzročalo dodatnih stroškov. V ospredje pa prihajajo tudi skupnostne elektrarne,« je dejal Kupec. V prihodnjem časovnem obdobju tako ne vidi posebnih težav, da distribucije ne bi uspele biti kos izzivu samooskrbe.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice