Arhiv novic

Arhiv novic

Leta 2024 na dražbi za 31 % več emisijskih kuponov

Količina evropskih pravic do emisije, ki jih bo med 15. januarjem in 16. decembrom 2024 na dražbah ponudila borza EEX, bo za 31 % večja kot v letu 2023, kaže novi razpored dražb.

Leta 2024 bo v Evropski uniji v prodaji več kot 677 milijonov emisijskih kuponov, ki ne vključujejo pravic do emisije za letalstvo, so sporočili z borze EEX, ki pripravlja dražbe v imenu držav članic. Leta 2023 je bilo glede na razpored na dražbah ponujenih nekaj več kot 518 milijonov emisijskih kuponov brez pravic za letalstvo.

Borza EEX bo poleg tega leta 2024 na dražbah ponudila 6,7 milijona kuponov za letalstvo, v letu 2023 pa je bilo teh pravic za 5 milijonov.

Novi razpored dražb je v skladu s pričakovanji trga in v smislu cen ne bo sprožil nobenega odločilnega premika, je pojasnil Stefan Feuchtinger, vodja raziskav in analiz v podjetju Vertis.

»Skupna vsota kuponov, objavljena v razporedu, ki ob upoštevanju pravic za letalstvo doseže 684 milijonov, ni zelo reprezentativna številka, saj ne predvideva zmanjšanja količine na dražbah zaradi MSR
(rezerve za stabilnost trga) med septembrom in decembrom 2023, ki bi bilo težko približno 76 milijonov,« je dodal. »Zato bi pričakovali, da bo dejanska količina kuponov na dražbah v letu 2024 okoli 608 milijonov.«

To bi po Feuchtingerjevih besedah pomenilo povečanje za okoli 84 milijonov glede na 523 milijonov v letu 2023. »Naša prejšnja napoved je bila za približno 15 milijonov večja od končne številke, ki jo vidimo zdaj.« A kot je še povedal analitik, po drugi strani drži, da se avgusta količina kuponov za dražbo ne bo več prepolavljala.

Med januarjem in avgustom 2024 bo na dnevnih dražbah na voljo 3,1 milijona kuponov, letos pa jih je bilo v enakem obdobju na voljo 2,3 milijona, je povedala Bernadett Papp, višja analitičarka za področje ogljika v podjetju Pact Capital. »Količine med septembrom in decembrom pa bodo odvisne od presežka v sistemu, ki ga bo maja izračunala Evropska komisija.«

Namen rezerve za stabilnost trga je umakniti presežek emisijskih kuponov iz obtoka in tako preprečiti padanje cen. 

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice