Arhiv novic

Arhiv novic

IEA: Izpusti CO2 na svetovni ravni lani nespremenjeni, v EU 5 % manjši

Kljub vsesplošnim pričakovanjem o novem povečanju se je rast izpustov ogljikovega dioksida (CO2) energetskega izvora leta 2019 zaustavila, so nedavno sporočili iz Mednarodne agencije za energijo (IEA). Po navedbah agencije to pomeni, da »poteka prehod na čisto energijo, kar vzbuja optimizem, da je mogoče v tem desetletju izpuste drastično zmanjšati«.

Na svetovni ravni so izpusti s 33 gigatonami lani po dveh letih rasti ostali na enaki ravni kljub 2,9-odstotni rasti svetovnega gospodarstva.

Kot so pojasnili v IEA, se je to zgodilo predvsem zaradi upada izpustov pri proizvodnji električne energije v visoko razvitih gospodarstvih, ki je bil dosežen po zaslugi čedalje večje vloge obnovljivih virov (predvsem vetrne in sončne energije), nadomeščanja premoga z zemeljskim plinom in širitve obsega proizvodnje v jedrskih elektrarnah.

Med drugimi dejavniki so še ugodnejše temperature v številnih državah in počasnejša gospodarska rast na nekaterih trgih v vzponu, so zapisali v IEA.

»Prizadevati si moramo za to, da se bomo leta 2019 spominjali kot dokončnega vrha svetovnih izpustov, ne zgolj še enega premora v procesu rasti. Imamo energetske tehnologije, s katerimi to lahko dosežemo, in izkoristiti moramo vse, ki so na voljo,« je dejal izvršni direktor agencije Fatih Birol.

Občutno zmanjšanje izpustov v visoko razvitih gospodarstvih je lani odtehtalo nadaljnjo rast drugod po svetu. Med državami so največji upad izpustov zabeležile ZDA z zmanjšanjem za 140 milijonov ton oz. 2,9 odstotka. Ameriški izpusti so zdaj za skoraj 1 gigatono manjši kot leta 2000, ko so dosegli najvišjo raven.

V Evropski uniji so se izpusti leta 2019 zmanjšali za 160 milijonov ton oz. 5 odstotkov, in sicer po zaslugi upada v elektroenergetiki. Prvič v zgodovini Unije je bilo z zemeljskim plinom proizvedene več električne energije kot s premogom, obseg proizvodnje v vetrnih elektrarnah pa je skoraj dohitel proizvodnjo v premogovnih elektrarnah, so povedali v IEA.

Poročilo o stanju v evropski elektroenergetiki, ki sta ga objavila Agora Energiewende in podnebno mislišče Sandbag, je pokazalo, da je bilo leta 2019 v evropskih vetrnih in sončnih elektrarnah skupaj prvič proizvedene več električne energije kot v premogovnih elektrarnah.

Na Japonskem so se izpusti zmanjšali za 45 milijonov ton oz. približno 4 odstotke, kar predstavlja največji padec po letu 2009, razlog pa gre iskati v povečanju proizvodnje v nedavno ponovno zagnanih jedrskih reaktorjih. V drugih delih sveta so se izpusti lani povečali za skoraj 400 milijonov ton, k čemur so skoraj 80 odstotkov prispevale azijske države, kjer se je proizvodnja v premogovnih elektrarnah še naprej povečevala.

V visoko razvitih gospodarstvih so se izpusti iz elektroenergetike zmanjšali na raven, ki so jo nazadnje dosegali v poznih 80. letih 20. stoletja, ko je bilo povpraševanje po električni energiji za tretjino manjše kot danes. Proizvodnja električne energije v premogovnih elektrarnah je v teh državah upadla za skoraj 15 odstotkov, in sicer po zaslugi povečevanja deleža obnovljivih virov, nadomeščanja premoga s plinom, povečevanja proizvodnje v jedrskih elektrarnah ter šibkejšega povpraševanja po električni energiji, so zapisali v IEA.

V evropski elektroenergetiki so se izpusti lani glede na leto pred tem zmanjšali za 120 milijonov ton oz. 12 odstotkov.

»Ta dobrodošla zaustavitev rasti izpustov nas navdaja z optimizmom, da se bomo v tem desetletju sposobni spopasti s podnebnim izzivom. Dokazuje, da poteka prehod na čisto energijo – in nakazuje, da imamo priložnost, da z ambicioznejšimi politikami in investicijami pri izpustih dosežemo korenito spremembo,« je poudaril Birol.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice