Arhiv novic

Arhiv novic

Globalno povpraševanje po plinu naj bi se letos povrnilo na raven iz 2019

Po rekordnem upadu leta 2020 naj bi se svetovno povpraševanje po plinu v letu 2021 povečalo za 2,8 odstotka ali približno 110 milijard kubičnih metrov (bcm), to pa predvsem na račun Azije in s plinom bogatih držav Bližnjega vzhoda, je Mednarodna agencija za energijo (IEA) zapisala v svojem prvem četrtletnem poročilu o plinu.

Svetovni trgi s plinom so leta 2020 zabeležili največji padec, pri čemer naj bi poraba medletno padla za 2,5 odstotka (približno 100 milijard kubičnih metrov).

Po navedbah IEA je to povzročilo »izjemno blago vreme v zgodnjih mesecih in izbruh pandemije covida-19; vplivi so bili skoncentrirani v prvi polovici leta, ko se je svetovno povpraševanje po plinu medletno zmanjšalo za 4 odstotke«.

»V tretjem četrtletju je bilo opaziti postopno okrevanje, saj so države ublažile ukrepe, sezonsko povpraševanje po električni energiji skupaj s konkurenčnimi cenami plina pa je povečalo povpraševanje. Vendar pa je bil začetek ogrevalne sezone na severni polobli zaradi zelo blagih temperatur v Evropi in Severni Ameriki oktobra in novembra manj spodbuden,« so dejali v IEA.

IEA v svoji napovedi za leto 2021 pričakuje, da se bo svetovno povpraševanje po zemeljskem plinu povečalo za 2,8 odstotka (približno 110 milijard kubičnih metrov), kar je malo nad upadom leta 2020, kar bo omogočilo okrevanje na raven iz leta 2019.

Vendar so v IEA poudarili, da »je to daleč od 7,5-odstotne medletne rasti, ki smo ji bili priča leta 2010 po finančni krizi leta 2009«.

A povečanje svetovnega povpraševanja po plinu v letu 2021 je še vedno negotovo, so opozorili v IEA in poudarili, da so »vsi je rast v vseh sektorjih, kjer uporabljajo plin, izpostavljena velikim negotovostim«.

»Uporabo plina za proizvodnjo električne energije naj bi ovirala počasna rast povpraševanja po električni energiji in vse večja konkurenca med gorivi, ko si bodo cene plina opomogle od najnižjih vrednosti leta 2020. Poraba plina v industriji je močno odvisna od okrevanja gospodarstva, zlasti za azijske izvozno usmerjene industrije. Doslej je bilo povpraševanje v gospodinjstvih podprto z nizkimi temperaturami, v primeru vrnitve milejših vremenskih razmer pa bi prišlo do negativnega vpliva,« so pojasnili v IEA.

Poleg tega se bo okrevanje trga s plinom razlikovalo po regijah. »Zreli trgi so leta 2020 prevzeli breme padca povpraševanja, medtem ko bodo rastoči trgi glavni dejavniki rasti povpraševanja v letu 2021. Hitro rastoči trgi v Afriki, Aziji, Srednji in Južni Ameriki ter na Bližnjem vzhodu naj bi predstavljali približno 70 odstotkov svetovne rasti povpraševanja v letu 2021. Na zrelih trgih bo povpraševanje verjetno okrevalo postopneje, čeprav bi lahko na nekaterih trgih ostalo pod ravnjo povpraševanja v letu 2019,« so dejali v IEA.

V IEA so prav tako omenili, da medtem ko se je leto 2021 začelo z rastjo cen plina v Aziji in Evropi, saj je naraščajoče zimsko povpraševanje zaostrilo ponudbo, »ni pričakovati, da bi skoki cen trajali dlje kot kratkoročno hladno vreme, saj so tržne osnove za leto 2021 še vedno krhke«.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice