Arhiv novic

Arhiv novic

Evropska komisija izbrala 42 novih projektov za alternativna goriva

Evropska komisija (EK) je objavila izbor 42 novih projektov za vzpostavitev infrastrukture za alternativna goriva, ki bodo prejeli več kot 424 milijonov EUR podpore, so sporočili iz EK.

Kot so pojasnili, bodo ti projekti prispevali k namestitvi električnih polnilnih mest in oskrbovalnih postaj za vodik ter elektrifikaciji letališč, s čimer se bo Evropa približala ciljem zelenega dogovora. Med izbranimi projekti sta tudi dva projekta iz Slovenije. Prvi projekt je povezan s podjetjem Fraport Slovenija, drugi projekt pa izvaja Energetika Ljubljana.

»Od leta 2021 je EU preko instrumenta za infrastrukturo za alternativna goriva (AFIF) dodelila več kot 1,3 milijarde EUR projektom v okviru katerih je bilo postavljenih 26.396 električnih polnilnih mest, 202 vodikovih polnilih mest in elektrificiranih operacij na 63 letališčih. Ta zadnji razpis je bil glede števila in kakovosti projektov najuspešnejši doslej, kar kaže na naraščajoče zanimanje za vodikovo in električno polnilno infrastrukturo,« je ob objavi izbora programov dejala evropska komisarka za promet Adina Vălean.

Trenutno je pa tudi odprt razpis za zbiranje prijav Sklada za infrastrukturo za alternativna goriva s proračunom v višini milijarde evrov za obdobje 2024–2025. Prvi rok za oddajo prijav je 24. september letos.

Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice