Arhiv novic

Arhiv novic

Evroposlanci pozvali Komisijo k uskladitvi prednostnih projektov s podnebnimi cilji

»Evropska komisija bi morala posodobiti svoje smernice za izbor prednostnih energetskih projektov tako, da bo novi seznam skladen s podnebno politiko EU,« so sporočili iz odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energijo (ITRE).

Revizija smernic za vseevropsko energetsko infrastrukturo (TEN-E), ki naj bi jo letos predlagala Evropska komisija, mora biti skladna z energetskimi in podnebnimi cilji EU za leto 2030 ter z njeno dolgoročno zavezanostjo razogljičenju in z načelom postavljanja energetske učinkovitosti na prvo mesto, pravijo v odboru ITRE.

Ker želijo zagotoviti, da bodo projekti, ki bodo izbrani za naslednji seznam projektov skupnega interesa (PCI), v skladu s podnebnimi zavezami EU, evropski poslanci Komisijo pozivajo, naj še pred koncem leta 2020 predlaga tudi tranzicijske smernice. Projekti bi morali namreč za uvrstitev na seznam PCI prispevati tudi k ohranjanju cenovne dostopnosti energetske oskrbe, ki predstavlja eno od petih razsežnosti energetske unije, s katerimi morajo biti ti projekti usklajeni, so dejali poslanci.


Uredba TEN-E je bila sprejeta leta 2013, torej pred sprejetjem pariškega sporazuma, ob čemer so nekateri dogodki od tedaj opazno spremenili krajino energetske politike, so še spomnili evropski poslanci.
Povezave
Dokumenti
Povezani članki

Theme picker

Informirajte se

Bodite obveščeni o aktualnih vsebinah s področja TRAJNOSTNE ENERGIJE. Prijavite se na e-novice!

Prijavite se na e-novice